Premiér Sobotka: Návrh poslanců na zavedení trestného činu hanobení hlavy státu nepodporuji

15.11.2016 20:37

Hlava státu si nepochybně zaslouží úctu, ale návrh skupiny poslanců, kteří by rádi zavedli trestný čin hanobení hlavy státu, považuji za nesmyslný a rizikový.

Premiér Sobotka: Návrh poslanců na zavedení trestného činu hanobení hlavy státu nepodporuji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Jakékoli podobné snahy, mířící k oklešťování svobody projevu a tím omezování základních demokratických hodnot naší společnosti, považuji za nevhodné. Podobné návrhy je nutné odmítnout.

Poslanecký návrh jde proti základním principům politického liberalismu, ale rovněž proti roli trestního práva v demokratickém právním státu, kde má trestní právo působit jako poslední prostředek, nelze-li ochrany významného společenského zájmu dosáhnout jinak.

Záměr poslanců jde také proti ustálené a jasné judikatuře Evropského soudu pro lidská práva, která je pro Českou republiku právně závazná. Štrasburský tribunál opakovaně konstatoval, že veřejný činitel, a zejména vrcholný politik, musí snést vyšší míru kritiky než běžný občan. I vypjatá kritika vůči nositeli moci je součástí demokracie a není přípustné proti ní zasahovat trestněprávními prostředky. Podobně se vyjádřil i český Ústavní soud.

Jsem přesvědčený, že poslanci by měli svoji energii věnovat práci, která bude prospěšná pro občany naší země. Podobné návrhy za takovou práci nepovažuji.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…