Premiér Sobotka: Nová vláda snížila oproti vládě TOP 09 a ODS hodnotu státních zakázek bez výběrového řízení o miliardy korun

03.02.2015 19:26

Vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL v roce 2014 výrazně snížila objem zakázek i finančních prostředků, které byly zadány v tzv. jednacím řízení bez uveřejnění.

Premiér Sobotka: Nová vláda snížila oproti vládě TOP 09 a ODS hodnotu státních zakázek bez výběrového řízení o miliardy korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

V roce 2012 za vlády ODS a TOP 09 dosáhla hodnota státních zakázek bez výběrového řízení 27,8 miliardy korun, v roce 2013 to bylo dokonce 31 miliardy korun.

Naproti tomu vláda B. Sobotky v roce 2014 výrazně snížila objem zakázek bez výběrového řízení a jejich hodnota dosahovala o téměř 8 miliard méně oproti
pravicové vládě v roce 2012, tedy přesně 20,1 miliardy korun.

Stejně tak se nové vládě podařilo téměř dvojnásobně navýšit počet veřejných zakázek v transparentních otevřených řízeních, zatímco v roce 2012 jich vláda Kalouska a Nečase zadala jen 3 985, kabinet Bohuslava Sobotky jich v roce 2014 zadal 6 277!

Z předložených čísel, jejichž zdrojem je veřejně dostupný Informační systém o veřejných zakázkách, je zcela patrné, že dnešní kritika opoziční TOP 09 a obvinění vládní koalice z netransparentnosti či snad prokorupčního chování, je absurdní.

Pravicové vlády měly dlouhých sedm let šanci změnit zákony, přijmout řadu opatření a vést skutečný boj proti korupci. Místo toho celých sedm let vlády vršily jeden korupční skandál za druhým, počínaje obviněním Drábkových úředníků na MPSV za milionové úplatky ve věci IT systémů, přes půlmiliardovou pokutu pro Úřad vlády za předraženou zakázku na ozvučení v době českého předsednictvím EU až po podezření z uplácení vládních poslanců Věcí veřejných.

Vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL od začátku svého fungování plní své závazky a prosazuje transparentní, úspornou a efektivní správu našeho státu.

Ministři a ministryně koaliční vlády důsledně dbají na vyhlašování transparentních výběrových řízení, o kterých vždy a detailně informují na jednání vlády. Jednací řízení bez uveřejnění používají resorty ve zcela výjimečných případech, kdy nám jiný postup neumožňují platné smlouvy, uzavřené v minulých letech či v situaci nouzového stavu, například při odstranění závalu dálnice D8.

Za prvních dvanáct měsíců jsme vymetli ze skříní desítky kostlivců, které po sobě Kalouskova a Nečasova vláda zanechala. Ušetřili jsme stovky milionů korun na provozních výdajích států, rušíme zbytečné externí či IT služby.

Úřad vlády ČR od nového roku zveřejňuje všechny nově uzavřené smlouvy a objednávky nad 50 tisíc korun. Ministerstvo financí ČR začalo v polovině ledna 2015 poskytovat ve formátu otevřených dat veškeré informace o svých platných i neplatných smlouvách a proplacených fakturách, a to v časové řadě od roku 2010.

Vláda 7. ledna 2015 schválila tzv. transparenční novelu, která ukládá zdravotním pojišťovnám povinnost zveřejňovat smlouvy se zdravotnickými zařízeními o poskytování a hrazení péče. Uzavřené smlouvy včetně dodatků musí pojišťovna zveřejnit nejpozději do 60 dnů ode dne uzavření. Za nezveřejnění smluv bude nově pojišťovnám hrozit sankce až 10 milionů korun. Smlouvy začaly některé pojišťovny zveřejňovat už v loňském roce na základě dohody s Ministerstvem zdravotnictví, nyní bude tato povinnost uzákoněna pro všechny zdravotní pojišťovny.

Rád bych opozici vyzval, aby přestala utrácet svoji energii demagogickou kritikou, která naší zemi nic dobrého nepřináší. Místo toho by mohla opozice věnovat svůj elán podpoře vládních zákonů, jejichž cílem je skutečně transparentnější a hospodárnější spravování naší země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…