Premiér Sobotka: Nový systém tarifů pro platbu elektřiny by přesunul prostředky od chudších k bohatším

22.02.2016 20:15

Analýza MPO ukazuje, že návrh nového systému tarifů pro výpočet elektřiny od ERÚ je špatný, řadě domácností by skokově zdražil elektřinu.

Premiér Sobotka: Nový systém tarifů pro platbu elektřiny by přesunul prostředky od chudších k bohatším
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Nový systém tarifů pro platbu elektřiny, který navrhuje pro příští rok Energetický regulační úřad, by znamenal zdražení cen elektřiny pro více než 38 % domácností, vyšší ceny by zaplatilo také 91 % podnikatelů s malou spotřebou elektřiny. Takové jsou výsledky analýzy dopadů nových tarifů elektřiny na občany ČR, kterou na základě úkolu předsedy vlády Bohuslava Sobotky zpracovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Analýzu dnes premiéru Sobotkovi představil na Úřadu vlády ministr Jan Mládek. Jednání se účastnila také ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

„K nárůstu plateb by došlo zejména u domácností s nižší spotřebou elektřiny, návrh omezuje motivaci šetřit, paradoxně by došlo k přesunu prostředků od chudších k bohatším. Návrh není dobře připraven, s novým tarifním systémem není důvod pospíchat. Je potřeba jej připravit kvalitně s ohledem na sociální dopady a není nutné jej zavádět již od 1. 1. 2017. Požádal jsem ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka a ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou, aby v krátké době připravili materiál do vlády, který bude členy vlády informovat o rizicích nového systému tarifů tak, jak jej připravil ERÚ,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…