Premiér Sobotka: Parlamentní kontrole mají v budoucnu podléhat všechny zpravodajské služby

24.03.2016 11:53

V pondělí 21. března byla rozeslána do meziresortního připomínkového řízení novela zákona o zpravodajských službách České republiky.

Premiér Sobotka: Parlamentní kontrole mají v budoucnu podléhat všechny zpravodajské služby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Cílem připraveného návrhu je důslednější systém kontroly zpravodajských služeb. Premiér plánované změny avizoval již při projednávání vládní novely, která zvýšila některé pravomoci tajných služeb. Návrh této aktuální novely premiér Sobotka opakovaně projednal se zástupci všech klubů zastoupených v Poslanecké sněmovně.

Připravovaná vládní novela zákona o zpravodajských službách přinese kvalitativně nové dvoustupňové pojetí kontroly zpravodajských služeb České republiky, čímž dojde k naplnění dalšího ze závazků vládního programového prohlášení.

„Parlamentní kontrole mají v budoucnu podléhat všechny zpravodajské služby, včetně zahraniční rozvědky. Navíc chceme ještě zřídit nezávislý kontrolní orgán z respektovaných občanů s vysokým stupněm bezpečnostní prověrky. Mohlo by jít o některé bývalé soudce či státní zástupce, kteří by dostali oprávnění seznamovat se s činností všech zpravodajských služeb,“ uvedl k návrhu předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Kabinet Bohuslava Sobotky při přípravě změn vychází z přesvědčení, ze zvýšení pravomocí zpravodajských služeb musí doprovázet i zvýšení jejich kontroly. Posílení kompetencí zpravodajských služeb vláda schválila 19. ledna 2015. Zpravodajci nově dostali přístup k více informacím potřebným pro boj s terorismem, organizovaným zločinem a korupcí.

Vládní novela zákona o zpravodajských službách směřující k jejich důslednější kontrole je nyní v připomínkovém řízení, po té bude zařazena na schůzi kabinetu.

Vláda Bohuslava Sobotky všemi těmito kroky reaguje na zvyšující se vnější hrozby, čímž dlouhodobě přispívá k zachování bezpečnosti občanů České republiky.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 153/1994 Sb., o zpravodajských službách České republiky naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…