Premiér Sobotka: Pokračujeme v posilování kybernetické bezpečnosti v ČR

13.03.2017 17:34

Jsem rád, že vláda úspěšně pokračuje v posilování kybernetické bezpečnosti v naší zemi. Dnes jsme na jednání vlády schválili novelu zákona o ochraně utajovaných skutečností, která výrazně posílí kybernetickou bezpečnost citlivých údajů.

Premiér Sobotka: Pokračujeme v posilování kybernetické bezpečnosti v ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

V novele, která byla připravena ve spolupráci s Národním bezpečnostním úřadem, jsme se zaměřili především na oblast e-governmentu. Elektronické systémy spisové služby se v posledních letech staly nedílnou součástí fungování mnoha úřadů. Dosud platný zákon o ochraně utajovaných skutečností, který pochází z roku 2005, ovšem s elektronizací státní správy nepočítal. Nakládání s utajovanými skutečnostmi při administrativním zpracování řeší pouze v listinné a nelistinné podobě. Tuto mezeru v bezpečnosti práce s citlivými materiály chceme napravit.

Vláda dnes rovněž schválila novelu bankovního zákona, která kromě jiných změn posiluje ochranu citlivých údajů, tentokrát na finančním trhu, před kybernetickými útoky. Finanční instituce mají mít nově povinnost všechny bezpečnostní incidenty a opatření na jejich eliminaci hlásit České národní bance a sdílet s ostatními finančními institucemi.

Tyto dvě dnes schválené novely jsou důkazem, že vláda se na cestě k silnější ochraně občanů i institucí před kyberútoky nezastavila a důsledně přijímá další opatření, která mají tato potenciální nebezpečí eliminovat.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…