Premiér Sobotka: Problém s naftou jsme zdědili po našich předchůdcích

14.10.2016 13:33

Vládě premiéra Sobotky a SSHR se podařilo zajistit návrat nafty za 1,2 miliardy korun. Tiskové prohlášení vlády:

Premiér Sobotka: Problém s naftou jsme zdědili po našich předchůdcích
Foto: pppartners.cz
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil AČR v Ostravě

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v pátek 14. října 2016 zúčastnil v areálu palivového skladu firmy ČEPRO v Třemošné společně s předsedou Správy státních hmotných rezerv Pavlem Švagrem, zástupci Německa a Bavorska a zástupci společnosti ČEPRO slavnostního odplombování prvního vlaku s dodávkou nafty, která je součástí státních nouzových rezerv. Naftu se podařilo vládě premiéra Sobotky společně se SSHR po dvouletém vyjednávání získat zpět z německého Kraillingu, kde byla blokována v rámci insolvenčního řízení.

Kabinet předsedy vlády Sobotky řešil navrácení nafty do ČR od začátku svého mandátu v roce 2014, kdy tohoto „kostlivce“ zdědil po minulých vládách, které se navzdory řadě varování problémem dostatečně nezabývaly.

„Jsem rád, že se nám díky intenzivní více než dvouleté práci vlády a Státní správy hmotných rezerv podařilo vyřešit problém, který jsme zdědili po našich předchůdcích. Dokázali jsme vyjednat a zajistit převoz uskladněné a dva roky blokované nafty z Německa v hodnotě zhruba jedné miliardy korun. Nyní bude na SSHR tento velmi logisticky náročný proces včetně veškerých záležitostí co nejrychleji dokončit,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se za rychlé vyřešení problému osobně zasadil při jednáních se spolkovou kancléřkou Německa Angelou Merkelovou i s ministerským předsedou Svobodného státu Bavorsko Horstem Seehoferem.

„Chtěl bych poděkovat panu premiérovi, že se do vyjednávání osobně vložil a pomohl dostat naftu zpět do České republiky,“ uvedl předseda SSHR Pavel Švagr. 

Po první dodávce nafty, která byla dnes za účasti předsedy vlády slavnostně odplombována, budou do České republiky v následujících měsících převezeny vlakovou dopravou veškeré státní zásoby nafty v hodnotě více než jedné miliardy korun, které byly dva roky blokovány v Německu ve skladu v Kraillingu. Nafta by v případě potřeby pokryla dvoudenní spotřebu České republiky. Zásoby nafty byly v Německu u privátní firmy, která následně skončila v insolvenci, uskladněny v roce 2010.

Včerejší příjezd prvního vlaku z Bavorska odstartoval největší logistickou operaci v historii SSHR. Transport nafty bude trvat zhruba půl roku a do ČR bude vypraveno sedm desítek vlaků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.