Premiér Sobotka: Prosadili jsme další zvýšení platů

11.09.2017 14:14

Koaliční strany se dnes dohodly, že od 1. listopadu 2017 vláda zvýší tarifní platy zaměstnanců ve veřejném sektoru o 10 procent a tarifní platy učitelů o 15 procent. Ministři mají za úkol připravit příslušná nařízení pro jednání vlády do konce měsíce září.

Premiér Sobotka: Prosadili jsme další zvýšení platů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér České republiky Bohuslav Sobotka

Zvýšené výdaje, potřebné pro navýšení platů, budou v letošním roce uhrazeny z úspor. Na příští rok na ně vláda použije daňové příjmy státu, které generuje rostoucí ekonomika.

Zástupci koaličních stran se dnes rovněž dohodli na navýšení platových tarifů lékařů a zdravotních sester v nemocnicích, a to od 1. ledna 2018. Navýšení platů ve zdravotnictví zohlední nová úhradová vyhláška pro rok 2018.

„Jsem velmi rád, že jsme dnes dosáhli shody a podařilo se prosadit zvýšení platů už od 1. listopadu letošního roku. Potvrdili jsme, že jsme vládou, která celé čtyři roky usiluje o pravidelné zvyšování platů zaměstnanců veřejného sektoru.

Je to mimořádně dobrá zpráva nejen pro zaměstnance, kteří pracují ve veřejném sektoru, ale také pro naše školství. Lepší odměňování ve školství je jednoznačně pozitivní pro zlepšení úrovně vzdělávání a budoucnost naší země,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Vláda Bohuslava Sobotky zvyšovala platy ve veřejné sféře opakovaně každý rok od začátku svého mandátu. K zatím poslednímu zvýšení, které se týkalo především zaměstnanců v sociálních službách, kultuře, zdravotnictví, policistů, hasičů a vojáků z povolání, došlo letos od 1. července.

Přehled dosavadních kroků vlády Bohuslava Sobotky v navyšování platů ve veřejné sféře

  • Listopad 2014
    S účinností od 1. listopadu 2014 došlo ke zvýšení platových tarifů zaměstnanců ve veřejných službách a správě a příslušníků bezpečnostních sborů o 3,5 %.
     
  • Leden 2015
    U zaměstnanců poskytovatelů zdravotních služeb, došlo ke zvýšení o 5 % od 1. ledna 2015.
    Dále se od 1. ledna 2015 zvýšily o 4 % platové tarify sociálních pracovníků a pracovníků v sociálních službách.
  • Listopad 2015
    S účinností od 1. listopadu 2015 došlo ke zvýšení platových tarifů zaměstnanců ve veřejných službách a správě o 3 % a platových tarifů pedagogických pracovníků v průměru o 3,3 %.
    K dalšímu navýšení došlo k 1. listopadu 2015 u základních tarifů příslušníků bezpečnostních sborů. Toto navýšení bylo opět plošné a činilo 4,5 %.
  • Leden 2016
    U zaměstnanců poskytovatelů zdravotních služeb se došlo ke zvýšení o zvýšení o 5 % od 1. ledna 2016.
  • Září 2016
    Vláda zvyšovala platy učitelů pravidelně od svého nástupu v rámci všech státních zaměstnanců a v roce 2016 realizovala navýšení objemu platů učitelů o 8 % a objemu platů nepedagogických pracovníků o 5 %, a to od 1. září 2016. Platové tarify stouply o 6 % v případě pedagogických pracovníků a o 4 % u nepedagogických pracovníků.
  • Listopad 2016
    S účinností od 1. listopadu 2016 došlo ke zvýšení platových tarifů ostatních zaměstnanců ve veřejných službách a správě o 4 %.
    Od 1. listopadu 2016 došlo ke zvýšení základních tarifů příslušníků bezpečnostních sborů, a to o 4 %.
  • Leden 2017
    U zaměstnanců poskytovatelů zdravotních služeb, došlo ke zvýšení o 10 % od 1. ledna 2017.
  • Červenec 2017
    Od 1. července si polepšili o 10 % příslušníci bezpečnostních sborů, vojáci z povolání pak o 7%. Zjednodušením tarifní tabulky a zrušením nejnižších stupnic se zvýšily až od 23 % tarifní platy zaměstnanců v kultuře a sociálních službách, nepedagogických pracovníků ve školství a dalších nejhůře placených zaměstnanců ve veřejném sektoru a o téměř 10 % tarifní platy odborných zaměstnanců v sociálních službách a zdravotnických pracovníků. Zdravotníci ve směnném provozu dostali navíc zvláštní příplatek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.