Premiér Sobotka: První důležitý krok splněn

05.04.2017 8:35

Bohuslav Sobotka: První důležitý krok splněn, novela zákona o elektronických komunikacích prošla prvním čtením v PSP i se zkrácením lhůty

Premiér Sobotka: První důležitý krok splněn
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

První důležitý krok ke zlepšení kvality mobilních služeb i silnější ochrany práv zákazníků jsme úspěšně splnili, novela zákona o elektronických komunikacích prošla prvním čtením v Poslanecké sněmovně. Je to zároveň první úspěšně splněný úkol nového ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka, který dnes zákon ve Sněmovně představil.

Rád bych ocenil naplnění dohody, kterou se mi podařilo dojednat s politickými stranami a díky níž dojde ke zkrácení lhůty při projednávání novely ve výborech z 60 na 20 dní.

Novela výrazně posílí práva uživatelů mobilních služeb i pravomoci Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) tak, abychom měli férovější a dostupnější nabídku mobilních služeb pro všechny občany. Tím, že novela zlepšuje konkurenční prostředí, vytváří podmínky i pro snížení cen mobilních dat, které jsou u nás stále vysoké.

Chceme zavést nástroje, které lidem pomohou se účinněji bránit vysokým cenám u mobilních operátorů a umožní jim požadovat výhodnější nabídky. Novela tak přinese právo odstoupit od smlouvy v případě zhoršení podmínek ze strany operátora oproti původní dohodě. Krom toho se zrychlí přechod klienta k jinému operátorovi včetně převedení telefonního čísla – nově budou operátoři muset žádost o převod vypořádat do 10 dní.

K lepší ochraně spotřebitelů pomůže i posílení pravomocí ČTÚ. Podstatně zvýšíme prostor pro ukládání pokut ze strany ČTÚ. K dodržování pravidel na mobilním trhu prospěje to, že pokuty bude ČTÚ moci určovat na základě procenta z obratu dotčených firem.

Dalším cílem novely je ošetření přechodu na modernější formát digitálního televizního vysílání DVB-T2. Jde o základní pilíř realizace Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání, schválené usnesením vlády v červenci loňského roku.

Pevně věřím, že se podaří novelu úspěšně legislativně dokončit tak, aby začala co nejdříve platit a pomohla spotřebitelům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).