Premiér Sobotka: Rekonstrukce zahrad na Pernštejně pomůže turistickému ruchu v regionu

09.02.2017 14:02

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka navštívil ve čtvrtek 9. února 2017 státní hrad Pernštejn, kde byl představen projekt revitalizace Vrchnostenské okrasné zahrady.

Premiér Sobotka: Rekonstrukce zahrad na Pernštejně pomůže turistickému ruchu v regionu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Ministr kultury Daniel Herman a generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková za účasti předsedy vlády podepsali dokumenty k čerpání dotací z evropských fondů na revitalizaci zahrad na hradě Pernštejn. Obnova zahrad by měla být dokončena v roce 2020 a bude na ni čerpáno téměř 117,5 milionu korun v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

„Naše vláda se už tři roky zasazuje o to, aby kultura v ČR nebyla popelkou ani zbytkovým resortem, jako tomu bylo za předchozích pravicových vlád. Jsem rád, že se nám podařilo prosadit některé významné body, jako jsou například nový zákon o státní památkové péči, navýšení podpory živého umění nebo zajištění dostupnosti veřejných kulturních institucí. Velmi také oceňuji, že se Ministerstvu kultury daří čerpat prostředky z fondů Evropské unie na opravy a údržbu památek. Všechny kulturní instituce a národní památky vnímáme jako důležitý prvek občanského a společenského života a v případě hradu Pernštejn i jako jeden ze silných symbolů našich dějin. Ministerstvo kultury a Národní památkový ústav připravily celou řadu projektů, které by měly v příštích letech umožnit čerpání investic z evropských fondů do oprav našich hradů a zámků. Rekonstrukce zahrad na hradě Pernštejn patří mezi nejpokročilejší projekty a jsem rád, že se naší vládě podařilo reálně zahájit rekonstrukci zdejší zahrady,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

V rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) bude Národní památkový ústav čerpat na rekonstrukci Vrchnostenských zahrad na hradě Pernštejn téměř 117,5 milionu Kč. Projekt na obnovu parku a lesoparku bude z 85 % financován z prostředků EU a jedná se o vůbec první projekt IROP, při kterém proběhne obnova památky ve správě NPÚ na území Moravy.

Hlavním cílem projektu je obsáhlá rekonstrukce historické Vrchnostenské okrasné zahrady pod hradem Pernštejnem a zachování mimořádně cenného kulturně-přírodního areálu pro příští generace. Obnovená Vrchnostenská zahrada na hradě Pernštejn bude pro veřejnost nově zpřístupněna v roce 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…