Premiér Sobotka: Růst mezd, penze, vzdělání, sociální soudržnost - to je náš výhled na rok 2016

20.04.2015 9:49

ČSSD pokládá za důležité, aby státní rozpočet pro rok 2016 dále přispěl k hospodářskému růstu, snížení nezaměstnanosti a modernizaci naší země. Jako prioritu vidí sociální demokracie výdaje na vzdělávání, investice do infrastruktury, na vědu a výzkum a rovněž výdaje podporující sociální soudržnost společnosti, včetně důstojné valorizace penzí, zajištění reálného růstu platů zaměstnanců veřejného sektoru a dostatku peněz na aktivní politiku zaměstnanosti.

Premiér Sobotka: Růst mezd, penze, vzdělání, sociální soudržnost - to je náš výhled na rok 2016
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

ČSSD chce rovněž pokračovat ve stabilizaci zdravotnictví, a proto navrhuje zvýšení plateb za státní pojištěnce. Rozpočet by měl přinést rovněž další úspory v provozních výdajích, zejména pokud jde o externí služby. Celkový deficit veřejných financí v roce 2016 by měl být nižší než 2 % HDP. Tyto své priority bude ČSSD prosazovat v rámci koaličního jednání o podobě státního rozpočtu, které nás v příštích měsících čeká.

V oblasti školství bude sociální demokracie klást důraz na zabránění škrtů v oblasti financování veřejných vysokých škol, zajištění dostatečných prostředků na regionální školství včetně 400 milionů korun na asistenty pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. ČSSD rovněž podporuje posílení financování oblasti sportu o 2 až 3 miliardy korun tak, jak to v souvislosti s přípravou nového loterijního zákona slíbilo ministerstvo financí. V roce 2016 by rovněž mělo dojít k posílení výdajů na výzkum a inovace tak, aby celkově překročily 28 miliard korun.

Za důležité pro snížení nezaměstnanosti pokládá ČSSD zajištění prostředků na investiční pobídky a podporu průmyslových zón v regionech s vysokou nezaměstnaností a také dostatečné zdroje na zajištění přípravy výstavby a budování dopravní infrastruktury. Výdaje státního fondu dopravy by se příští rok měly pohybovat minimálně na úrovni roku 2015.

Rozpočet by měl být také dostatečným nástrojem pro udržení sociálně soudržné společnosti. Proto bude ČSSD prosazovat valorizaci penzí alespoň o 200 korun v průměru a navýšení dotací pro sociální služby nad 8 miliard korun tak, aby tyto služby zůstaly pro občany místně a cenově dostupné.

Dobré fungování veřejných služeb souvisí se slušným a spravedlivým odměňováním zaměstnanců veřejného sektoru. U jejich platů, včetně platů hasičů, učitelů, policistů či zdravotních sester a lékařů, bude ČSSD prosazovat zvýšení tarifních platů alespoň o 3 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Bohuslav Sobotka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

4:31 Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

Jeden z největších mozků současné vlády a světové vědy, bývalá šéfka penzionu, absolventka zkrachova…