Premiér Sobotka: Situace v Aleppu je skutečně katastrofální

16.12.2016 9:09

Předseda vlády Bohuslav Sobotka zastupoval ČR na zasedání Evropské rady v Bruselu. Lídři členských zemí EU jednali o situaci v Sýrii, o vývoji migrace, posílení bezpečnosti a obrany a dokončení ratifikace asociační dohody s Ukrajinou.

Premiér Sobotka: Situace v Aleppu je skutečně katastrofální
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Na úvod summitu se premiéři a prezidenti členských zemí Evropské unie věnovali tragické situaci v Sýrii a zejména ve městě Aleppo. Členové Evropské rady měli možnost vyslechnout starostu východní části Aleppa, který podal svědectví o naprosto katastrofální situaci východní části města a jeho obyvatel. Lídři EU vyzvali syrský režim a jeho spojence, zejména Rusko a Irán, aby okamžitě zajistili bezpečnou evakuaci obyvatel východního Aleppa, poskytli obyvatelům okamžitou pomoc, dodržovali platné humanitární právo a ochránili zdravotnický personál. "Situace v Aleppu je skutečně katastrofální. Česká republika Sýrii dlouhodobě dodává humanitární pomoc a navážeme na ni začátkem příštího roku, kdy v rámci programu MEDEVAC přijmeme do léčení sedm syrských dětí," uvedl po jednání český premiér Bohuslav Sobotka.

O roli Ruska diskutovali evropští lídři rovněž v souvislosti s vývojem konfliktu na východě Ukrajiny. S ohledem na nedostatečný pokrok při naplňování Minských dohod panovala na jednání shoda na nutnosti pokračování sankcí vůči Ruské federaci. Rada EU oficiálně potvrdí rozhodnutí v následujících dnech.

Evropská osmadvacítka dnes přijala rozhodnutí ve věci dalšího postupu ratifikace Asociační dohody s Ukrajinou v Nizozemsku, kde proběhlo neúspěšné referendum na jaře 2016. Konečné slovo v této věci bude mít nizozemský parlament. „Věřím, že se nám dnes podařilo udělat správný krok směrem k úspěšnému dokončení ratifikace Asociační dohody s Ukrajinou,“ zdůraznil předseda vlády.

Důležitým tématem dnešního summitu byla také jedna z českých priorit: bezpečnost a obrana EU. Evropská rada se zároveň shodla na posílení obranné a bezpečnostní spolupráce. "České republice se dnes podařilo spolu s Německem a Francií prosadit cíle pro příští měsíce v oblasti obrany. Jde o posílení schopností organizovat společné zahraniční mise, zjednodušení jejich financování, navýšení investic do obrany či podporu obranného výzkumu a průmyslu," komentoval dohodu premiér Sobotka.

Evropští státníci se věnovali také tématu migrace. Shoda panuje na společných prioritách v podobě ochrany vnější hranice, zastavení nelegální migrace a spolupráce se třetími zeměmi. Je důležité, že postupně začínají fungovat migrační dohody se zeměmi Afriky tzv. kompakty (Niger, Nigérie, Mali, Senegal a Etiopie). Obsahem dohod je intenzivní evropská pomoc zemím, které budou spolupracovat na snížení migračních tlaků a navracení migrantů z Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…