Premiér Sobotka: Tlak na zlepšení situace seniorů byl nakonec úspěšný

12.06.2015 16:18

Jsem velmi rád, že se sociální demokracii podařilo přesvědčit koaliční partnery a ještě letos v prosinci vláda poskytne důchodcům jednorázovou kompenzaci v rámci výplaty důchodů v podobě paušální částky 600 korun.

Premiér Sobotka: Tlak na zlepšení situace seniorů byl nakonec úspěšný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Příspěvek bude uhrazen z peněz, které stát letos uspoří díky nižším výdajům, rostoucí ekonomice a klesající nezaměstnanosti. Pozitivní výsledky českého hospodářství se tak budou moci projevit i na zcela konkrétní pomoci více než dvěma miliónům důchodců.

Jednání o pomoci seniorům nebylo přitom v době začínající rozpočtové diskuse vůbec jednoduché. ČSSD prosazovala navýšení valorizace důchodů pro rok 2016 v průměru o 200 korun a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová předložila na jednání vlády v tomto smyslu i návrh zákona. Koaliční partneři však tento návrh odmítli a požadovali valorizaci nižší, v průměru o 100 korun. Projednávání zákona o valorizaci muselo být přerušeno. Pokud neměla situace skončit patem, který by zablokoval celou přípravu státního rozpočtu na příští rok, bylo potřeba najít řešení. Společně s lidovci jsme proto navrhli navýšit penze už v letošním roce formou jednorázového příspěvku.

Tlak na zlepšení situace seniorů byl nakonec úspěšný. I když bych osobně upřednostnil systémovější vyšší valorizaci penzí v roce 2016, mimořádný finanční příspěvek je koaličním kompromisem, s reálným a pozitivním výsledkem nad rámec koaliční smlouvy.

Je to krok mimořádně důležitý a nutný. Vláda, pokud chce dělat sociálně spravedlivou politiku, nemůže v rámci svých rozpočtových plánů ignorovat fakt, že velká část důchodců, zejména žen a těch, kteří žijí osaměle, má výrazný problém s tím, jak ze své penze uhradit základní životní potřeby a nezbytné náklady na bydlení či léky.

Byli to často právě důchodci, kteří se stali obětí asociální politiky pravicových vlád, škrtací mašinérie a reformních experimentů, jež se ukázaly jako nefunkční a nesmyslné.

Vláda ODS a TOP 09 zpomalila valorizaci penzí a připravila tak důchodce o významnou část příjmů, na něž by měli nárok v případě, že by Nečasova vláda valorizovala důchody plně podle inflace. Pravicový kabinet se k důchodcům otočil zády a ignoroval dopady vlastních politických přešlapů, které zhoršovaly životní podmínky seniorů.
Politika naší vlády jde opačným směrem. Pro vládní koalici ČSSD, ANO a KDU-ČSL je postupné zlepšování života důchodců jedním ze základních stavebních kamenů sociální politiky. Proto jsme hned na začátku funkčního období zrušili Drábkovo zmrazení penzí a prosadili povinnost valorizovat důchody o 100 procent nárůstu spotřebitelských cen a o jednu třetinu nárůstu reálné mzdy.

Schválili jsme rovněž mimořádně vyšší valorizaci penzí od 1. 1. 2015 v průměru o 207 korun. Obnovili jsme slevu na dani pro pracující důchodce. Ti si znovu mohou odečíst základní slevu na poplatníka, tedy 24 840 korun ročně.

Jednorázovým příspěvkem ve výši 600 korun, který letos dostanou všichni důchodci, tak vláda pokračuje v naplňování svého programu, založeného na solidaritě a fungujícím sociálním státu.

V příštím roce pak platí, že se penze budou valorizovat podle zákona, tedy plně o inflaci a o třetinu růstu reálných mezd. Ministryni Marksové jsem tento týden dal za úkol, aby urychleně předložila návrh zákona o jednorázovém příspěvku k prosincovému důchodu ve výši 600 korun na jednání vlády. V parlamentu budeme apelovat i na opozici, aby projednávání zákona nebrzdila a příspěvek mohl být vyplacen včas.

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…