Premiér Sobotka: Úřady dělají maximum pro ochranu nadcházejících voleb

14.07.2017 20:44

Celý svět, Evropu nevyjímaje, čelí v poslední době masivním kybernetickým útokům. Zkušenosti ukazují, že se útočníci už neomezují jen na ataky bankovních účtů či krádeže citlivých dat, ale míří i na chod státních institucí, a dokonce se pokoušejí narušit i průběh demokratických voleb.

Premiér Sobotka: Úřady dělají maximum pro ochranu nadcházejících voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Českou republiku čekají v nadcházejících měsících dvoje důležité volby; ty první do Poslanecké sněmovny už za tři měsíce v říjnu, další, prezidentské, pak na jaře příštího roku. Chci mít proto jako předseda vlády jistotu, že Česká republika bude na všechny hrozby jejich možného kybernetického napadení důkladně připravena.

Proto jsem svolal na Úřad vlády jednání expertů v oblasti kybernetické bezpečnosti a zástupců Ministerstva vnitra, Národního bezpečnostního Úřadu a Českého statistického úřadu, abych se ujistil, že příslušné úřady dělají maximum pro ochranu nadcházejících voleb před případnými kybernetickými útoky. Jsem rád, že se mi dostalo ujištění, že se této problematice odborníci usilovně věnují. Ministr vnitra ustavil pracovní skupinu, která se robustností ochrany našeho systému přípravy a zajišťování voleb, procesu sčítání a zveřejňování jejich výsledků zabývá.

Byl jsem ujištěn, že Česká republika bude z hlediska kybernetické ochrany připravena tak, že nebude žádným způsobem možné do procesu zajišťovaní voleb neoprávněně zvenčí zasáhnout. Do posilování ochrany průběhu voleb se již aktivně zapojí i nově vzniklý Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, který vznikne od 1. srpna a jenž bude v této oblasti přirozeným partnerem pro Ministerstvo vnitra i Český statistický úřad. Jako novinka bude politickým stranám, které kandidují do sněmovny, nabídnuto i speciální školení o zásadách bezpečnosti chování ve virtuálním prostředí, aby i naše politické subjekty byly na tyto hrozby co nejlépe připraveny.

Na základě této schůzky jsem přesvědčen, že příprava není podceněna a že stát bude na eventuální kybernetické hrozby, které by mohly směřovat k datu voleb, maximálně připraven.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

16:21 Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důsledkům zrušení povinné základní vojenské služby