Premiér Sobotka: V Bavorsku budu jednat o železničním spojení či vědě a výzkumu

24.06.2015 13:29

Předseda vlády Bohuslav Sobotka v rámci další pracovní cesty společně s místopředsedou vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavlem Bělobrádkem navštíví 29. a 30. června 2015 Svobodný stát Bavorsko, kde se mj. setká s ministerským předsedou Horstem Seehoferem.

Premiér Sobotka: V Bavorsku  budu jednat o železničním spojení či vědě a výzkumu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Témata návštěvy premiéra Bohuslava Sobotky v Bavorsku

Železniční spojení mezi ČR a Bavorskem
Modernizace dopravní infrastruktury představuje pro premiéra Sobotku jedno z prioritních témat návštěvy v Bavorsku. V současné době neexistuje žádná plně elektrifikovaná železnice spojující ČR s Bavorskem. Vláda ČR proto usiluje o modernizace železničního spojení mezi Prahou a Mnichovem vč. odbočné větvě této trati ze Schwandorfu do Norimberka.

Spolupráce ve vědě a výzkumu
Česká republika má velký zájem na dalším prohlubování vzájemné vědecko-výzkumné spolupráce s Bavorskem zejména v oblasti aplikovaného výzkumu. Z pohledu ČR jsou perspektivními oblastmi zejména digitální ekonomika, kulturní a kreativní průmysl, automobilový průmysl, letectví a kolejová vozidla či přesné strojírenství. Věda a výzkum je, také jedním z osmi prioritních témat v rámci připravovaného česko-německého strategického dialogu.

Česko-bavorská zemská výstava
Bavorsko pojí s českými zeměmi řada kulturních a historických vazeb, které sahají až hluboko do raného středověku. Společnou minulost připomene v letech 2016 a 2017 Česko-bavorská zemská výstava, o jejíž přípravě bude Premiér Sobotka jednat s ministerským předsedou Seehoferem.

Česko-bavorská hospodářská spolupráce
Premiér v rámci svého programu vystoupí na česko-bavorském semináři zaměřeném na propojování hospodářství a vědy a výzkumu. Předsedu vlády ČR doprovází na cestě do Bavorska podnikatelská mise zaměřená na obory, jako jsou informační a komunikační technologie (ICT), přesné strojírenství, automobilový průmysl, letectví a kosmické technologie s aplikací v průmyslu.

Spolupráce v kosmických aktivitách
Významný potenciál pro spolupráci s Bavorskem existuje také v oblasti kosmického průmyslu. Premiér Sobotka navštíví v rámci návštěvy podnikatelský inkubátor Evropské kosmické agentury (ESA BIC) v Oberpffafenhofenu. ESA je mezivládní organizace, která buduje kosmický průmysl a mimo jiné zajišťuje praktické využití kosmických technologií v různých odvětvích průmyslu.

Další program

Předseda vlády spolu s bavorským ministerským předsedou Seehoferem položí věnec u pomníku protinacistické odbojové skupiny Bílá růže před Ludwig-Maxmilianovou univerzitou v Mnichově a prohlédnou si výstavu o činnosti této skupiny. Premiér návštíví výstavu „Narození v Čechách a na Moravě – u nás (ne)známí?", která představuje životní osudy 12 historických osobností německé a židovské národnosti, které pocházely z Čech, Moravy a Slezska. Tyto osobnosti dosáhly mezinárodní proslulosti v literatuře, hudbě, průmyslu či vědě, mnozí však neví o jejich poutu k dnešní České republice. Premiér Sobotka navštíví společně s ministerským předsedou Seehoferem nově otevřené Dokumentační centrum nacismu v Mnichově. Nová expozice připomíná roli města Mnichova v dějinách nacistického hnutí a jeho zločinů.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.