Premiér Sobotka: V příštím roce se chceme zaměřit na spolupráci v oblasti letectví a e-commerce

06.11.2016 8:36

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka se v sobotu 5. listopadu 2016 zúčastnil Summitu předsedů vlád 16 zemí střední a východní Evropy a Číny, který se konal v Rize. Ještě před začátkem summitu proběhlo Business fórum16+1, které společně zahájili předseda vlády Lotyšské republiky Maris Kučinskis a předseda vlády Čínské lidové republiky Li Keqiang.

Premiér Sobotka: V příštím roce se chceme zaměřit na spolupráci v oblasti letectví a e-commerce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka na každoročním summitu 16+1, který má za cíl stanovit oblasti strategické spolupráce našeho regionu s Čínou na nadcházejícím období, zastupuje ČR již potřetí. 

Intenzivní práce současné vlády ČR v rozvoji a prohlubování vztahů s Čínskou lidovou republikou přináší konkrétní pozitivní výsledky pro ČR v oblasti investic, exportu, dopravy i turistického ruchu. Více v tiskové zprávě: http://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/premier-sobotka-pokracuje-na-summitu-161-v-rize-v-dalsim-rozvoji-cesko-cinskych-vztahu-v-oblasti-obchodu-i-turismu-150512/

Na letošním summitu 16+1 v Rize prosazoval premiér Sobotka spolupráci především v oblasti finančních služeb, letectví a zemědělství.

Představitelé 16 východoevropských a středoevropských zemí a Číny přijali na summitu tzv. "Rižské směrnice" (Riga Guidelines), které stanovují hlavní směry spolupráce v rámci platformy 16+1, a společnou deklaraci o spolupráci mezi námořními přístavy. Česká republika bude v letošním i příštím roce opět hostit Čínské investiční fórum a v roce 2017 zorganizuje letecké fórum, aby podpořila spolupráci v této pro ČR velmi perspektivní oblasti.

Do Lotyšska doprovodili premiéra zástupci asi desítky firem z České republiky, kteří se zároveň zúčastnili podnikatelského fóra 16+1. Jde o společnosti podnikající například v oblasti strojírenství, lázeňství, logistiky apod. Podnikatelskou delegaci vede viceprezidentka Hospodářské komory ČR Irena Bartoňova Pálkova. 

Ještě před zahájením summitu se dnes premiér Sobotka setkal také se svými protějšky z Lotyšska, Chorvatska a Makedonie. Jednal s nimi především o dalším rozvoji vzájemné bilaterální spolupráce. Více v tiskové zprávě: http://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/predseda-vlady-sobotka-se-pred-zahajenim-summitu-161-v-rize-setkal-s-premiery-lotysska--chorvatska-a-makedonie-150509/

Zítra ráno se předseda vlády setká s českými podnikateli, kteří jej na Summitu 16+1 v Rize doprovází. Čeká jej rovněž bilaterální jednání s předsedou vlády Srbska. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…