Premiér Sobotka: V tuto chvíli procházíme další obrovskou technologickou změnou

16.02.2017 13:36

Premiér Bohuslav Sobotka zahájil Kolokvium o budoucnosti automobilového průmyslu ČR.

Premiér Sobotka: V tuto chvíli procházíme další obrovskou technologickou změnou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Předseda vlády Bohuslav Sobotka zahájil ve čtvrtek 16. února 2017 v Mladé Boleslavi Kolokvium o budoucnosti automobilového průmyslu ČR. Hlavním tématem akce, které se kromě zástupců firem v oblasti automobilového průmyslu zúčastnili i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministr dopravy Dan Ťok, ministr životního prostředí Richard Brabec a koordinátor digitální agendy ČR Tomáš Prouza, byla příprava automobilového průmyslu na příchod digitalizace. Kolokvium pořádá Sdružení automobilového průmyslu.

 

Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky u příležitosti zahájení Kolokvia o budoucnosti automobilového průmyslu ČR:

 

Vážené dámy, vážení pánové,

přeji vám dobrý den. Chtěl bych především poděkovat automobilovému průmyslu a jeho organizaci za to, že iniciovala uspořádání tohoto kolokvia. Chci poděkovat také Škodě Auto za to, že toto kolokvium hostí.

 

Česká republika má dlouhou průmyslovou tradici. Ta byla založena v devatenáctém století. Tehdy jsme se stali silně průmyslovou oblastí ve středu Evropy a silně průmyslovou zemí jsme zůstali dodnes, i když jsme čelili v historii řadě výzev – ať už to byly dvě světové války, změna státního uspořádání, nástupy a odchody totalitních režimů a v posledních 25 letech také přechod k tržní ekonomice.

 

Náš průmysl čelil v uplynulých dvou stovkách let celé řadě technologických změn a pokaždé se s nimi dokázal vyrovnat. Toto dnešní kolokvium je velmi důležité také proto, že upozorňuje na fakt, že v tuto chvíli procházíme další obrovskou technologickou změnou. Tak, jak se svět stále zrychluje, jak se zrychlují procesy, které ovlivňují náš život, stejně tak je důležité, abychom dokázali velmi rychle na tuto technologickou změnu zareagovat.

 

 

A není to jen otázka průmyslu nebo dokonce jen automobilového průmyslu. Je to otázka budoucí konkurenceschopnosti a prosperity celé naší země. Průmysl je tahounem hospodářského růstu. Už zde bylo řečeno velmi přesně, jak velký podíl na tvorbě hrubého domácího produktu, jak velký podíl na zaměstnanosti a já chci říci na dobré zaměstnanosti, na vytváření dobře placených pracovních míst má automobilový průmysl v naší zemi. Je strašně důležité, aby se průmysl dokázal s touto technologickou změnou vyrovnat a aby průmyslu vláda vytvořila dobré podmínky.

 

Dnes taky budeme velmi detailně diskutovat o tom, jak se digitalizace a technologické změny obecně dotknou automobilového průmyslu. Budeme se bavit o jednotlivých aspektech. Povinností vlády je, aby věci pomáhala organizovat. Povinností vlády je, aby se starala o infrastrukturu v širokém slova smyslu. Mluvíme o dopravní infrastruktuře, ale také mluvíme o infrastruktuře v oblasti sítí a přenosu dat, bavíme se o infrastruktuře v oblasti veřejného vzdělávání. Je evidentní, že budeme muset zajistit, aby naše infrastruktura byla chytrá, abychom měli dostatečné kapacity k přenosům dat, ale také ke skladování dat. Je evidentní, že se musíme postarat o to, aby digitální vzdělávání bylo součástí veřejného školství už od mateřských a základních škol, protože děti, které dnes chodí do mateřské školy, až přijdou do práce, jejich zaměstnání bude už ze sta procent ovlivněno technologickými změnami, které se dnes rodí.

 

Nesmíme ale zapomínat také na trh práce. Lidé, kteří dnes pracují v průmyslu a kteří dnes pracují v automobilovém průmyslu, přemýšlí o své budoucnosti. Logicky mají obavy o to, jestli jejich pracovní místa přežijí digitalizaci. Co to bude znamenat z hlediska nároků na jejich schopnosti a na jejich kvalifikaci. Je evidentní, že digitalizace ovlivní trh práce a vláda se také musí naučit, jakým způsobem pomáhat firmám při přechodu na digitalizaci. Potřebujeme skutečně kvalifikovaný a klientský přístup ze strany Úřadu práce. Nejenom v oblasti vzdělávání a rekvalifikací, ale také schopnosti vytvářet programy na míru pro firmy, které budou procházet technologickými změnami, což bude znamenat v případě digitalizace možná snižování, ale v každém případě restrukturalizaci pracovníků, které firmy budou potřebovat.

 

Proto je velmi důležité, aby zde existoval komplexní dialog. Popsal jsem tady několik aspektů, o kterých logicky vláda musí přemýšlet. Snažíme se, i inspirováni zahraniční zkušeností, abychom digitalizaci pojali komplexně. Jsem velmi rád, že právě tento týden vláda schválila koncepční dokument, který má název Aliance Společnost 4.0, kde se snažíme o strukturovaný přístup, který jednak vytváří partnerství mezi vládou, zaměstnavateli, odbory a ostatními, kdo budou angažováni v procesu technologických změn, ale především zajišťuje, abychom neopomenuli žádný společenský aspekt, který s digitalizací a technologickými změnami bude souviset. Jsem přesvědčen o tom, že vláda zde připravila základní struktury pro funkční a efektivní komunikaci. Nyní je velmi důležité, abychom tyto struktury a všechny koncepční dokumenty, které schválila naše vláda, intenzivně využili ve prospěch budoucí prosperity, ve prospěch budoucí konkurenceschopnosti České republiky, ve prospěch toho, aby v naší zemi i do budoucna byla vytvářena kvalifikovaná a vysoce dobře ohodnocená pracovní místa, která známe zejména z našeho automobilového průmyslu.

 

Vážené dámy, vážení pánové,

velmi se těším na dnešní debatu. Myslím si, že bude pro nás velmi zajímavá, určitě bude pro nás inspirativní, a pevně věřím, že také velmi prakticky ovlivní to, jaké kroky vláda nadále bude podnikat pro to, aby podpořila úspěch našeho průmyslu. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…