Premiér Sobotka: Věřím, že bude Česká republika opět jednou ze zemí s nejlépe fungujícím trhem práce v celé unii

30.11.2015 13:04

Komentář předsedy vlády k vývoji zaměstnanosti v ČR:

Premiér Sobotka: Věřím, že bude Česká republika opět jednou ze zemí s nejlépe fungujícím trhem práce v celé unii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Za nejdůležitější zprávy z ekonomiky považuji ty, které se netýkají jen abstraktních makroekonomických dat, ale reálné situace českých domácností. V této oblasti jsou klíčové zprávy z trhu práce, protože celková nálada ve společnosti a celkový výkon ekonomiky jsou velmi závislé na tom, jestli lidé mají práci.

Dnešní zpráva Českého statistického úřadu mezi tyto důležité informace patří. Celková zaměstnanost opět o něco vzrostla, konkrétně o jeden procentní bod. Ve věkové skupině 15–64 let tak má práci 70 % obyvatel. Úměrně tomu se snížila i míra nezaměstnanosti na aktuálních 4,8 % podle metodiky EU, a věřím, že až prvního prosince vydá Eurostat zprávu o nezaměstnanosti v celé EU, bude Česká republika opět jednou ze zemí s nejlépe fungujícím trhem práce v celé unii.

Tento vývoj lze připsat obecně dobré kondici ekonomiky. Nedávné zprávy o HDP ukazují, že hospodářské oživení pokračuje prakticky ve všech segmentech ekonomiky, a zejména v těch, které jsou přímo ovlivněné aktivitou vlády, tedy stavebnictví, investiční činnost a další. Beru to jako důkaz, že naše fiskální ekonomika je správná a prospívá ekonomické kondici České republiky. Hodláme v tomto trendu pokračovat i nadále.

Bohuslav Sobota, předseda vlády ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice