Premiér Sobotka: Vítám, že soud nevyhověl prezidentovi

09.07.2015 12:26

Komentář předsedy vlády k nálezu Ústavního soudu týkajícího se Zákona o státní službě:

Premiér Sobotka: Vítám, že soud nevyhověl prezidentovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Vítám dnešní rozhodnutí Ústavního soudu, který odmítl návrh prezidenta republiky na zrušení zákona o státní službě. Soud rozhodl podle mého názoru logicky, v rámci naší platné Ústavy, a zodpovědně. Jsem rád, že tak může pokračovat důležitá reforma, kterou prosadila naše vláda a která po dlouhých letech váhání a odkládání zajistí nestrannost a vyšší kvalitu státní správy, a tedy i lepší fungování státu. Vypuštění věty, která se týká systemizace některých úřadů, respektuji jako ústavně odůvodnitelné.

Zrušení této věty myslím nezpůsobí při aplikaci zákona žádné vážnější problémy. Prosazením zákona o státní službě naše koaliční vláda naplnila jeden ze svých klíčových závazků vůči občanům České republiky. Poslední verze zákona, kterou se podařilo v Poslanecké sněmovně prosadit, vyplynula z dohody koaličních partnerů a opozice, a získala širokou podporu napříč politickým spektrem.

Tato norma je pro Českou republiku historickým milníkem, který postupně zajistí nejen zkvalitnění státní správy, ale také umožní České republice v následujícím programovacím období čerpat zhruba 600 mld. korun z evropských fondů. Přijetím zákona o státní službě se současně řadíme do společnosti evropských zemí se stabilní státní správou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice