Premiér Sobotka: Vláda předloží nové sněmovně znovu návrh státního rozpočtu na rok 2018 i státní závěrečný účet ČR za rok 2016

24.10.2017 10:33

Vláda Bohuslava Sobotky na schůzi v pondělí 23. října 2017 odsouhlasila mj. opětovné předložení dvou klíčových návrhů – státního rozpočtu ČR na rok 2018 a státního závěrečného účtu ČR – Poslanecké sněmovně, která vzešla z nedávných voleb. Schválila také rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2018 a rozhodla o odtajnění částky, za kterou odkoupí vepřín v Letech u Písku, na jehož místě by měl vzniknout památník romským obětem holocaustu.

Premiér Sobotka: Vláda předloží nové sněmovně znovu návrh státního rozpočtu na rok 2018 i státní závěrečný účet ČR za rok 2016
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

O odkoupení vepřína v Letech, který stojí na místě bývalého romského koncentračního tábora, od společnosti AGPI rozhodla vláda Bohuslava Sobotky už 21. srpna 2017. Částka, kterou stát za převod areálu do rukou státu zaplatí, ale byla kvůli pokračujícím jednáním o kupní smlouvě zveřejněna až rozhodnutím vlády v pondělí 23. října. Stát podle ministra kultury Daniela Hermana zaplatí 372 574 380 korun bez DPH. Na místě vepřína by měl vzniknout památník romského holocaustu.

Rozpočet přijde nové sněmovně beze změn

Volby do Poslanecké sněmovny a ukončení funkčního období předchozí sněmovny zkomplikovaly projednání dvou klíčových dokumentů – návrhu zákona o státním rozpočtu ČR na rok 2018 a návrhu státního závěrečného účtu ČR za rok 2016. Vláda Bohuslava Sobotky tyto návrhy už jednou schválila, a to 25. září, resp. 20. dubna. Na jednání vláda oba tyto návrhy formálně znovu projednala a beze změn je odsouhlasila k opětovnému předložení Poslanecké sněmovně. Podle Bohuslava Sobotky vláda rozhodla v nejkratším možném termínu, aby byl návrh státního rozpočtu nové sněmovně co nejdříve k dispozici a jeho projednávání mohlo být zahájeno hned na její první řádné schůzi. Pokud by se poslancům nepodařilo rozpočet schválit do konce roku, hrozilo by České republice rozpočtové provizorium.

Do dopravní infrastruktury půjde více peněz

Vláda Bohuslava Sobotky schválila také rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury. Pro rok 2018 bude SFDI hospodařit se 72,5 miliardami korun, přičemž 18,7 miliardy tvoří zapojení finančních prostředků z EU. Rozpočet SFDI byl schválen jako vyrovnaný, nepočítá s přijetím úvěrů na financování dopravní infrastruktury. Vláda vyslovila rovněž Ministerstvu dopravy souhlas s uzavíráním smluv na realizaci plánovaných investičních akcí v závěru roku 2017, které jsou obsaženy v upraveném rozpočtu SFDI na rok 2017, ale jejichž souhrnné potřeby přesahují limit návrhu rozpočtu SFDI na rok 2018 a střednědobého výhledu na roky 2019 a 2020. Příslušné smlouvy musí být uzavřeny do konce roku 2017 a jejich celková výše nesmí přesáhnout 2 miliardy korun.

Rozhodnutí o výjimkách z EET padne příště

Kabinet se také opět zabýval návrhem ministra financí na dočasné vynětí osob těžce či úplně nevidomých a hluchoslepých z povinnosti používat při přijímání plateb systém elektronické evidence tržeb. Důvodem je, že na trhu momentálně neexistuje zařízení pro EET, které by mohly bez cizí pomoci ovládat. Podmínkou k vynětí z povinnosti používat EET je, že tito podnikatelé podnikají sami, případně s ostatními obdobně postiženými, a přijímají platby v hotovosti. Vláda se rovněž shodla na návrh premiéra připravit výjimku i pro prodejce sladkovodních ryb v období Vánoc. Ministerstvo financí dostalo za úkol návrh nařízení vlády v tomto smyslu upravit a předložit ho ke schválení na příštím jednání vlády 6. listopadu 2017.

Vláda podá demisi po skončení ustavující schůze

Premiér Bohuslav Sobotka rovněž informoval členy kabinetu o dalším postupu po proběhlých volbách do poslanecké sněmovny. Vláda bude pracovat až do skončení ustavující schůze nové Poslanecké sněmovny, termín svolání prezident Miloš Zeman předběžně avizoval na pondělí 20. listopadu 2017. Premiér Sobotka oznámil, že na první pracovní den po jejím ukončení svolá mimořádnou schůzi vlády, na níž bude v souladu s ústavními zvyklostmi jediným bodem demise vlády, kterou pak premiér odevzdá do rukou prezidenta. Do té doby bude podle premiéra Sobotky vláda řešit už jen ty záležitosti, které nesnesou odkladu, a také evropskou agendu. Nebude už například schvalovat žádné návrhy zákonů.

Dary na humanitární projekty

Vláda odsouhlasila poskytnutí dvou finančních darů, které budou využity v humanitárních projektech.

Prvním darem je poskytnutí 5 milionů korun, které v rámci Stálého zdravotně humanitárního programu MEDEVAC půjdou do Irácké republiky na projekt mezinárodní humanitární organizace CARE International. Projekt Posílení dostupnosti základních zdravotnických služeb v oblasti západního Mosulu má za cíl obnovu primárního zdravotnického centra Al Alkhawat v západním Mosulu, jeho vybavení základními a život zachraňujícími léky a zdravotnickou technikou a také přístroji na filtraci a chloraci vody.

Druhým darem je částka 2,2 milionu korun z rozpočtu Ministerstva vnitra na podporu pražské kanceláře Mezinárodní organizace pro migraci. Cílem je udržet a dále posílit schopnost ČR navracet cizince v nelegálním postavení a neúspěšné žadatele o azyl zpět do země původu prostřednictvím spolupráce s Mezinárodní organizací pro migraci. Její pražská kancelář se v poslední době dostala do finančních potíží, poskytnutí jednorázové finanční pomoci má zabránit jejímu hrozícímu uzavření, které by mělo negativní dopady na repatriaci nelegálních migrantů z ČR do zemí původu.

Kompletní výsledky jednání najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…