Premiér Sobotka: Vláda se shodla na zrušení kompenzačního fondu, poště přispěje osmi sty miliony

22.03.2017 18:36

Vláda se snaží aktivně vynahradit ztráty České pošty, které přináší zrušení tzv. kompenzačního fondu.

Premiér Sobotka: Vláda se shodla na zrušení kompenzačního fondu, poště přispěje osmi sty miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Považuji za zásadní nepoškodit jednoho z největších českých zaměstnavatelů nečekaným výpadkem financí, a naopak mu zajistit dostatek prostředků například na platy pošťáků.

S kompenzačním fondem České pošty, který byl zřízen k 1. lednu 2013 a do něhož měly přispívat donáškové společnosti v České republice, nesouhlasila Evropská komise coby s neschválenou veřejnou podporou. Proto se vláda loni v říjnu rozhodla kompenzační fond zrušit, a to i zpětně pro roky 2013 a 2014. V uplynulých měsících rezorty Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva vnitra a Ministerstva financí ve spolupráci s Českým telekomunikačním úřadem aktivně diskutovaly možná řešení a předložily dva potenciální postupy.

Dnes jsme na vládě zvolili variantu samostatné změny legislativy. Vláda uložila Ministerstvu průmyslu a obchodu ve spolupráci s Ministerstvem vnitra připravit novelu zákona o poštovních službách, která fond zruší a bude upravovat financování čistých nákladů představujících nespravedlivou finanční zátěž České pošty.

Konkrétně jsme se shodli na úhradě čistých nákladů České pošty za roky 2013 a 2014 v celkové výši 800 milionů korun. Úhrada by měla proběhnout ve třech fázích, a to v roce 2018 ve výši 200 milionů korun, v roce 2019 ve výši 300 milionů korun a v roce 2020 bude vyplaceno zbývajících 300 milionů korun.

Jsem přesvědčen, že Česká pošta by neměla na neúspěch kompenzačního fondu doplácet, ale měla by své finanční prostředky využívat k zefektivnění služeb a férovému odměňování zaměstnanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…