Premiér Sobotka: Vláda svými kontinuálními kroky podporuje české stavebnictví

10.03.2015 15:18

Premiér Bohuslav Sobotka v úterý 10. března 2015 vystoupil na zahájení 11. ročníku Fóra českého stavebnictví v Praze. Fóra se zúčastnil také ministr dopravy Dan Ťok. Přítomní diskutovali především o rozvoji českého stavebnictví a možných legislativních krocích v této oblasti.

Premiér Sobotka: Vláda svými kontinuálními kroky podporuje české stavebnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Chtěl bych Vám všem popřát hezké dopoledne. Jsem rád, že mohu být přítomen při příležitosti zahájení tohoto fóra ve stavebnictví. Dovolte mi pár konkrétních poznámek o tom, co se podařilo v uplynulém roce nové české vládě, a o tom, jaké máme plány. 

Přirozeně rád slyším slova o optimismu, která zde zazněla na začátku, nicméně ten optimismus si přece jen musíme ještě z pohledu vlády hodně odpracovat. Před rokem, když jsme nastoupili a připravovali jsme programové prohlášení a koaliční smlouvu, jsme se rozhodli změnit hospodářskou politiku státu. Ta byla v minulých letech zaměřena na jeden cíl, kterým byl deficit veřejných rozpočtů. My jsme se rozhodli, že nově budeme mít dva cíle, a to vedle snahy udržet pod kontrolou schodek státního rozpočtu také zaměstnanost a hospodářský růst. V tomto smyslu se snažíme také koncipovat státní rozpočet a připravili jsme v tomto smyslu i rozpočet na letošní rok. Jsem přesvědčený o tom, že znáte čísla a víte, že ve fondu dopravy je více finančních prostředků a že se snažíme opustit politiku plošných škrtů a snažíme se podpořit hospodářský růst a zaměstnanost cílenými investicemi ze strany vlády.

V loňském roce došlo k výraznému nárůstu veřejných zakázek, které byly obecně soutěženy v naší ekonomice, a já pevně věřím, že v letošním roce bude tento trend pokračovat. Když jsme před rokem přišli do vlády, tak jsme si identifikovali několik úzkých míst, které se týkaly zejména oblasti státních a veřejných investic a rozvoje stavebnictví. Tím prvním úzkým místem byl fakt, že se zcela zastavily výkupy pozemků pod připravovanými klíčovými komunikacemi. Proto jsme jako jeden z prvních zákonů, který byl v loňském roce novelizován, schválili zákon, který zvýšil výkupní ceny tak, abychom byli schopni znovu rozjet přípravu důležitých infrastrukturních staveb. Druhou důležitou legislativní změnou, kterou jsme dotáhli do konce, bylo snížení poplatku za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu v průmyslových zónách. Od téhle změny očekávám příliv nových privátních investic, které se budou týkat celé řady nově koncipovaných výrobních areálů v České republice. To, co přirozeně ovlivní stavebnictví v příštích letech, jsou nové investiční pobídky, které vláda v loňském roce poskytla pro několik klíčových strategických investorů. Zde opět očekávám, že tito strategičtí investoři v příštích letech s sebou do České republiky přitáhnou subdodavatele. Třetí důležitou novelou, kterou jsme zvládli v loňském roce, byla změna zákona o zadávání veřejných zakázek. Jsem přesvědčen o tom, že to je úprava, která je jak ve prospěch transparentnosti, tak také ve prospěch zdravého rozumu, abychom zrychlili proces veřejného zadávání v naší zemi.

Věc, která rozhodne o budoucnosti našeho hospodářského růstu, a tím pádem také o budoucnosti stavebnictví, je naše schopnost čerpat evropské fondy. I tady jsme se dostali v loňském roce do vážné krize v důsledku toho, že tady v uplynulých letech neprobíhala komunikace s Evropskou komisí. Česká republika neplnila řadu podmínek a Evropská komise nás v zásadě postavila před hotovou věc. Buď budeme schopni rychle se s těmi věcmi vyrovnat, nebo se zastaví financování z evropských fondů. Víte, že už jsme to v minulých letech opakovaně zažili, mimo jiné proto, že bylo opakovaně pozastavováno čerpání, tak Česká republika nestihla dočerpat v předloňském roce cirka 11 až 12 miliard a v loňském roce devět miliard z evropských fondů. My jsme se rozhodli změnit komunikaci s Evropou, s Evropskou komisí a rozhodli jsme se vzít vážně otázku čerpání evropských fondů. Jsem rád, že se nám podařilo dotáhnout do konce zákon o státní službě a mohu vám tady dnes potvrdit, že jsme dokončili komunikaci s Evropskou komisí a že by zákon o státní službě v tuto chvíli neměl blokovat ani dočerpání, ani přípravu nových evropských fondů. V podobné situaci jsme i u novely zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. Jak jistě víte, tady hrozilo přehodnocování řady dopravních projektů, které jsou financovány z evropských prostředků. I tady se nám podařilo dosáhnout porozumění s Evropskou komisí a ta novela, která byla přijata, nám umožní, abychom v oblasti dopravy dál evropské prostředky čerpali. Je strašně důležité, abychom včas začali čerpat nové evropské fondy. I tady na tom vláda velmi intenzivně pracuje, deadline je polovina letošního roku a naším cílem je, abychom do poloviny letošního roku měli ze strany Evropské komise formálně schváleny všechny operační programy, to znamená, aby už nic nebránilo tomu, aby se začaly vyhlašovat výzvy. U některých operačních programů máme větší ambice, to se týká zejména operačního programu, který spravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu, a tam doufám, že se nám podaří začít vyhlašovat výzvy už v prvním pololetí letošního roku.

Jenom velmi stručně chci zmínit některé další věci, které jsou podle mého názoru pro rozvoj stavebnictví v naší zemi důležité. Je to otázka obecně zrychlení přípravy významných dopravních staveb. Určitě o tom bude ještě mluvit pan ministr dopravy, ale my jsme v tuto chvíli zintenzivnili diskuzi například o přípravě výstavby vysokorychlostní železnice v České republice. Po 25 letech mají tyto projekty obrovské zpoždění a doslova nám ujíždí vlak. V západní Evropě už tyto sítě vznikají a je potřeba, aby se na ně Česká republika napojila. Totéž se týká dokončení dálničního spojení s našimi sousedy – s Polskem, Rakouskem, Německem, se Slovenskem. I tohle jsou pro vládu priority, a to včetně investic do komunikací druhé a třetí kategorie, které spravují kraje. Rozhodli jsme se poskytnout krajům pro letošní rok tři až čtyři miliardy korun na projekty v tomto směru a je samozřejmě důležité, aby kraje byly schopny tyto finanční prostředky vyčerpat. Doufám, že bude dostatek žádostí. Opět je to šance na poměrně velké množství zakázek a investičních akcí v regionech.

Jsem rád, že naše vláda splnila svůj slib a snaží se zlepšit koordinaci v oblasti stavebnictví. Asi víte, že je kompetenčně roztříštěno mezi několik ministerstev, a proto jsme zřídili Radu vlády pro stavebnictví, kde jsou všechny tyto dotčené resorty zastoupeny a já si od toho slibuji zlepšení komunikace navenek a zlepšení spolupráce resortů v této oblasti. Rada vlády má být platforma, kde by spolu ministři mluvili, kde by došlo ke koordinaci stanovisek a postojů právě v zájmu rozumného rozvoje českého stavebnictví. Je to platforma pro slaďování postojů, tak aby tady nebyly kompetenční spory, války mezi jednotlivými resorty, ale aby se hledalo rozumné řešení. Platforma by už teď mohla velmi prakticky pomoci, protože se chystá nový zákon o zadávání veřejných zakázek, novela stavebního zákona, a rada by mohla být dobrou platformou pro to, aby si tam jednotlivé resorty a zástupci těch, kdo stavby potom realizují, mohli vyměňovat názory na celou přípravu legislativního procesu.

Letošní rok bude velmi důležitý, a na to bych chtěl při této příležitosti ještě upozornit. Pokud se máme posunout dopředu, tak nás čeká další pokračování ve změnách legislativy. Ministerstvo pro místní rozvoj má za úkol ve spolupráci s dalšími ministerstvy připravit jednotné povolovací řízení, které by mělo umožnit sloučit řízení o stavebním povolení, územním rozhodnutí a o EIA do jednoho procesu. To je důležitá reforma, která by u řady investic mohla zrychlit jejich povolování a jejich realizaci v České republice. V mezinárodním srovnání to u nás vůbec nevypadá dobře a tyto bariéry bychom se měli snažit v legislativě odstranit. Chtěl bych vás požádat o spolupráci a diskuzi nad touto legislativní normou, která bude v letošním roce připravována. Stejně tak nás čeká diskuze nad novým zákonem o zadávání veřejných zakázek. Opět je velmi důležité, abychom měli zpětnou vazbu z trhu, abychom udrželi transparentní veřejné zakázky a současně, aby to byly veřejné zakázky, které umožní racionálně soutěžit a racionálně v naší zemi stavět.

Chtěl bych poděkovat za uplynulý rok a za dosavadní dialog, který vedeme na odborné úrovni. Chci nabídnout pokračování tohoto dialogu, vážím si kontaktu, který máme s řadou svazů i na úrovni tripartity, a myslím, že se v naší zemi výrazně zintenzivnil sociální dialog. Vítám, že se sociální dialog vede i v oblasti stavebnictví. Vaše odborné názory, vaše stanoviska, vaše zkušenosti jsou pro vládu důležitou zpětnou vazbou a chtěl bych říci, že jsme i v letošním roce připraveni pokračovat v diskuzi i v práci, která by měla podpořit hospodářský růst a zaměstnanost a která by také měla podpořit stavebnictví. Doufám, že nezůstane jen u optimismu, že až budeme hodnotit rok 2015, tak budeme mít k dispozici tvrdá data, která ukáží, že se stavebnictví dále zvedlo, a že vláda obnovila svoji schopnost pro rozumné veřejné investice. Děkuji.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.