Premiér Sobotka: Vláda uložila ministrovi dopravy hledat finance na opravy silnic II. a III. tříd i v roce 2017

24.10.2016 14:15

Vláda dnes schválila rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2017 a střednědobý výhled na roky 2018 a 2019.

Premiér Sobotka: Vláda uložila ministrovi dopravy hledat finance na opravy silnic II. a III. tříd i v roce 2017
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Státní fond dopravní infrastruktury bude v příštím roce hospodařit s rozpočtem ve výši 82,1 miliardy korun, z toho 30,1 miliardy korun by měly činit prostředky z fondů EU.

Za velmi významný považuji fakt, že oproti letošnímu roku dochází k navýšení rozpočtu SFDI o zhruba 16,4 miliardy korun. Pokračování v rozvoji dopravní infrastruktury, zlepšování dopravního spojení v regionech i napojení na mezinárodní koridory jsou jedny z nejdůležitějších priorit vlády pro rok 2017.

Návrh konkrétně rozpracovává zejména financování oprav, rekonstrukcí a modernizací železnic, dálnic a silnic I. třídy. Dostatečně však neupravuje peníze na opravy silnic II. a III. tříd, jejichž stav považuji za neméně důležitý. Pro rozvoj dopravní infrastruktury, bezpečnost na silnicích a také udržení zaměstnanosti v regionech je podle mého názoru klíčové, aby do oprav silnic II. a III. tříd pro příští rok směřovaly alespoň tři miliardy korun.

Jsem proto rád, že vláda schválila můj návrh na doplnění usnesení a uložila ministrovi dopravy předložit vládě do 15. února 2017 návrh, jak budou opravy silnic II. a III. tříd v roce 2017 financovány. Datum bylo zvoleno s ohledem na termíny zúčtování rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury.

Doplněné usnesení na návrh předsedy vlády:

  1. Předložit vládě do 15. 2. 2017 informaci o čerpání prostředků ze Státního fondu dopravní infrastruktury v roce 2016.
     
  2. Předložit vládě do 15. 2. 2017 návrh na zajištění financování oprav, rekonstrukce a modernizace silnic II. a III. tříd v obdobném rozsahu jako v roce 2016.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.