Premiér Sobotka: Vládní balíček pomůže rodinám s dětmi i seniorům

12.07.2014 22:20

Sliby se mají plnit. Po pěti měsících, kdy neseme vládní odpovědnost, přinášíme občanům důležitou zprávu o důsledném plnění závazků z programového prohlášení naší vlády.

Premiér Sobotka: Vládní balíček pomůže rodinám s dětmi i seniorům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Vládní opatření, která už v úterý předkládáme na mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, obsahují řadu pozitivních změn, které pomohou zejména rodinám s dětmi, seniorům i sociálně slabším spoluobčanům. Zároveň napravujeme negativní dopady sedmileté pravicové vládní politiky.

Vládní legislativní balíček ruší Julínkovy nespravedlivé poplatky za recept a poplatky u lékaře. Přes odpor občanů a ČSSD je zavedla Topolánkova vláda a na dlouhých šest let se staly symbolem vládní arogance a zdražování zdravotní péče.

Poté, kdy se od ledna přestaly platit poplatky za pobyt v nemocnici, tak ČSSD plní další část závazku, který na sebe přijala už před krajskými volbami v roce 2008. Tehdy jsme slíbili, že poplatky zrušíme, až k tomu získáme potřebnou většinu. Díky vytvoření koaliční vlády se to povedlo.

Dalším z důležitých opatření, která balíček obsahuje, je snížení DPH z 15 na 10 procent na léky, knihy a nenahraditelnou dětskou výživu. Po letech, kdy vlády zvyšováním DPH občanům pouze zdražovaly základní životní potřeby, je to jasný signál, že nová vláda bude stabilizovat hospodaření státu, aniž by neustále sahala do kapes občanům zvyšováním daně z přidané hodnoty.

Rozhodli jsme také o zavedení porodného i na druhé dítě, a to ve výši deset tisíc korun. Rozšíří se i okruh rodin, které budou mít nově na výplatu porodného nárok. Současně s tím zvyšujeme daňové slevy na dítě – na druhé dítě to bude měsíčně o dvě stě korun více a na třetí tři sta korun. Stát tak vrátí na daních pracujícím rodičům ročně asi 1,3 miliardy korun.

Pozitivní změnu v daních chystáme i pro pracující seniory. Ti si budou moci od Nového roku znovu odečíst od roční daně z příjmů 24 480 korun. Vracíme jim tak slevu na dani, o kterou je připravil ministr financí za TOP 09 Kalousek.

Součástí vládního balíčku bude i novela zákona o pomoci v hmotné nouzi. Ta mění vyplácení doplatku na bydlení, který nově bude vyplácen podle obytné plochy, a ne podle počtu ubytovaných osob. Toto naše opatření konečně omezí byznys s chudobou, který nemravně provozují majitelé tzv. sociálních ubytoven. Připomínám, že zneužívání ubytoven začalo bujet po nepovedené Drábkově sociální reformě, kterou se nyní snažíme rychle napravit.

Naším cílem je nastartovat všechny tyto potřebné pozitivní změny od prvního ledna příštího roku. Proto jsme svolali mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny.

Chceme Sněmovně, která před pěti měsíci vyslovila vládě důvěru, představit naši práci a získat pro ni souhlasné stanovisko.

Ještě před zahájením projednávání jsme však obdrželi zprávy od některých opozičních stran, že můžeme počítat s dechberoucím odporem, obstrukcemi a blokací balíčku. Prý jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá– vzkazují opoziční poslanci a připomínají aktivity poslaneckého klubu ČSSD, který v době Nečasovy vlády rovněž obstruoval tehdejší vládní balíček.

Dávat ovšem jakékoli rovnítko mezí legislativní balíček Sobotkovy a Nečasovy vlády je zcela nemožné, nefunkční a nesmyslné. Dovolím si uvést tři jasně patrné rozdíly.

Zaprvé, balíček mé vlády a legislativní změny jsou ve shodě s tím, co vláda voličům slíbila. U Nečasovy vlády se jednalo o podraz na občany, neboť do balíčku vložila zdražovací opatření v rozporu se svým vládním i volebním programem. Zadruhé, současná vládní koalice předkládá balíček s dostatečným předstihem, po důsledné diskusi a ve shodě se sociálními partnery a za podpory velké části občanů. Proti tomu Nečasova vláda prosazovala škrtací plány a zvyšování daní silou často jednoho hlasu, v zoufalé časové tísni a proti vůli a názoru jak občanů, odborníků, tak sociálních partnerů.

A konečně zatřetí, legislativní opatření koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL mají za cíl nastartovat v naší zemi tolik potřebné pozitivní změny, zvrátit zhoubný směr důsledků neschopnosti předchozích vlád a významně pomoci rodinám s dětmi, seniorům, nemocným. Jdeme přesně opačným směrem než Nečasova vláda – proti bezohlednému plošnému škrtání, proti necitlivému zacházení s ohroženými skupinami obyvatel, proti destabilizaci veřejných služeb. Jdeme cestou podpory hospodářského růstu a vzniku nových pracovních míst.

V Poslanecké sněmovně se budeme snažit pomocí seriózní diskuse a důsledným představením pozitivních dopadů předložených změn získat i souhlasná stanoviska opozičních poslanců. Chtěl bych proto na tomto místě veřejně vyzvat poslance bývalé vládní ODS a TOP 09: Nebraňte obstrukcemi přijetí tolik potřebné legislativy, podpořte zlepšení života v naší zemi, zejména pracujících rodin s dětmi a seniorů. Podporou vládního balíčku máte jedinečnou možnost napravit vlastní chyby, kterých jste se coby vládní strany na těchto skupinách obyvatel dopustili. Tato příležitost by neměla být promarněna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce