Premiér Sobotka: Vysokorychlostní železnice Praha-Drážďany je prioritou

08.02.2017 7:28

Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal v úterý 7. února 2017 ve Strakově akademii s ministerským předsedou Svobodného státu Sasko Stanislawem Tillichem. Hlavním tématem setkání bylo prohlubování vzájemných vztahů obou zemí v oblasti dopravní infrastruktury a hospodářské spolupráce. Premiér Sobotka a předseda Tillich jednali také o spolupráci ČR a Saska v oblasti vědy, výzkumu a inovací.

Premiér Sobotka: Vysokorychlostní železnice Praha-Drážďany je prioritou
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Pravidelná jednání mezi Českou republikou a Saskem jsou symbolem intenzivních kontaktů, které současná česká vláda pěstuje s Německem. Důležitým bodem našeho dnešního jednání byla dopravní infrastruktura. Shodli jsme se, že naším klíčovým projektem je vysokorychlostní železnice mezi Prahou a Drážďanami, která by výrazným způsobem zkrátila jízdní dobu, odlehčila provoz na nejvytíženější spojnici mezi ČR a Německem a umožnila přesunout část nákladní dopravy na železnici,“ řekl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

V oblasti dopravy také premiér Sobotka a předseda Tillich jednali o společném zájmu na udržení splavnosti řeky Labe. Důležitým krokem, který Německo učinilo pro posun v tomto projektu, bylo přijetí dokumentu Celková koncepce Labe, který definuje cílové parametry vodní cesty na německém území.

Mezi významná témata jednání patřilo také prohlubování vzájemných hospodářských vztahů mezi ČR a Saskem, konkrétně pak oblast digitalizace a Průmysl 4.0. Předseda vlády Sobotka také ocenil fungující přeshraniční spolupráci policejních sborů ČR a Saska, která funguje od října 2016 na novém smluvním základě. Česká republika a Německo se tak vzájemně podporují při prosazování legislativy v oblasti potírání drogové kriminality na úrovni EU.

Kontakty mezi českým předsedou vlády Sobotkou a saským premiérem Tillichem jsou velmi intenzivní. Během tří let fungování současné české vlády spolu dnes jednali již pošesté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.