Premiér Sobotka: Z Bavorska přišla asi třetina všech německých zahraničních investic v ČR

05.11.2015 8:33

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ve středu odpoledne v Mnichově setkal s bavorským zemským premiérem Horstem Seehoferem. Premiér Sobotka během jednání ocenil velice dobrou spolupráci s bavorskou zemskou vládou, která přispívá k vysoké úrovni česko-německých vztahů.

Premiér Sobotka: Z Bavorska přišla asi třetina všech německých zahraničních investic v ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

S ministerským předsedou Seehoferem hovořili o několika konkrétních oblastech společného zájmu. Jednalo se zejména o modernizaci železnice Praha – Mnichov, výměně poznatků v oblasti digitalizace průmyslu, o spolupráci vědců a také vysokých škol obou zemí a rovněž o stavu přípravy česko-bavorské zemské výstavy věnované Karlu IV. Výstava se uskuteční v letech 2016 a 2017 u příležitosti 700. výročí narození Karla IV. a připomene historická pouta, která existují mezi Čechami a Bavorskem. Premiéři si potvrdili, že se na jaře 2016 uskuteční plánovaná oficiální dvoudenní návštěva předsedy vlády ČR v Bavorsku, jež musela být na základě žádosti bavorské strany v červnu 2015 odložena.

„Z Bavorska přišla asi třetina všech německých zahraničních investic v ČR. Bavorsko patří k nejinovativnějším evropským regionům, má velice rozvinutou výzkumnou infrastrukturu a propracovaný systém podpory uvádění inovativních nápadů do praxe. To se týká i velmi aktuálního procesu digitalizace strojírenství i automobilového průmyslu.  Všechny tyto oblasti považuji za velmi důležité pro další rozvoj česko-německých hospodářských vztahů, a proto také patří k  prioritám česko-německého strategického dialogu,“ uvedl k setkání premiér Sobotka.

Vedle česko-německých vztahů hovořili premiéři také o aktuální situaci v oblasti migrace. Shodli se na tom, že uprchlická vlna, které Evropa čelí, je zásadní výzvou pro akceschopnost celé Evropské unie. Na řešení této vážné krize musí ČR a SRN intenzivně spolupracovat. Nelze připustit, aby problémy spojené s migrační vlnou jakýmkoliv způsobem narušily dobré česko-německé vztahy, které obě země poctivě budují celých uplynulých 25 let.

Premiér Sobotka a ministerský předseda Seehofer po jednání společně navštívili domácí zápas fotbalového týmu Bayern Mnichov s anglickým mužstvem Arsenal FC.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…