Premiér Sobotka: Zákon o státní službě, který začne platit v lednu, již máme. Proč za celá léta k němu nebyly změny či novely?

01.08.2014 11:20

Projev na 12. schůzi Poslanecké sněmovny dne 1. 8. 2014

Premiér Sobotka: Zákon o státní službě, který začne platit v lednu, již máme. Proč za celá léta k němu nebyly změny či novely?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Děkuji. Vážené kolegyně, vážení kolegové, nechci rušit diskusi o této novele zákona o státní službě, protože je určitě důležitá. Jenom chci ctěné kolegy, kteří tady teď vystupovali v rozpravě, upozornit, že zákon už tady v České republice máme. Máme tady zákon o státní službě a ten bude, vážené poslankyně a vážení poslanci, plně účinný od 1. ledna příštího roku. Čili tady nejde o nějaké závody s Evropskou komisí. Od 1. ledna příštího roku tady bude zákon o státní službě. Pokud jsou tady k němu kritické názory, kritické připomínky, pak se ptám, proč v těch minulých sedmi nebo dokonce dvanácti letech, kdy zákon tady máme, nikdy nebyl změněn. Proč kolegové a kolegyně z ODS a z TOP 09 ještě v době, kdy tady měli pohodlnou většinu v Poslanecké sněmovně s Věcmi veřejnými nepřišli s návrhem, aby zákon o státní službě změnili a nedotáhli tuto věc do konce. Já myslím, že příležitostí tady byla celá řada a zákon o státní službě začne platit od 1. ledna příštího roku. A celá diskuse je jenom o tom, jestli zákon do té doby ještě pozměníme, jestli ho do té doby ještě jako Poslanecká sněmovna upravíme. Vláda je toho názoru, že by to bylo vhodné, například s ohledem na možnosti státního rozpočtu, protože zákon, pokud vstoupí v účinnost, jak je v tuto chvíli schválen a jak je platný, tak bude znamenat o něco vyšší nároky na státní rozpočet, než kdybychom teď schválili tuto novelu zákona.

Když tady vystupují zejména poslanci pravicových stran za ODS a TOP 09, je zvláštní, jak se tady najednou ztrácí ohled na rozpočtovou odpovědnost. Mluví se neustále o tom, že novela je nekvalitní, že betonuje státní správu, ale chybí mi tady v argumentaci pravicových poslanců, kteří tak často volají po rozpočtové odpovědnosti, argument rozpočtových dopadů. Přece dobře víte, vážené poslankyně a vážení poslanci z ODS, a vážené poslankyně a vážení poslanci z TOP 09, že pokud vaše úsilí o obstrukci bude úspěšné, novela nezačne platit a bude platit stávající platný zákon, který bude mít mnohem větší dopady na státní rozpočet, než kdyby tato novela byla schválena. A já se ptám, kam zmizela v této obstrukci vaše rozpočtová odpovědnost? Kam zmizel střídmý přístup k výdajům státu, který alespoň teoreticky tady v Poslanecké sněmovně rétoricky prosazujete. Nevím, kam zmizel, ale chci jasně říci, že tato novela je pro výdaje státu šetrnější, než pokud začne platit stávající zákon, který je v tuto chvíli schválený, ale není ještě plně účinný.

Poznámka č. 2. Vážené poslankyně, vážení poslanci, tohle přece tady vůbec není nová věc. Už vláda Petra Nečase a ministra financí Miroslava Kalouska se přece potýkala s problémem zákona o státní službě v souvislosti s jednáním s Evropskou komisí. Pan poslanec Stanjura tady vládě doporučuje, ať je statečná, ať se komisi postaví, ať komisi oponuje - teď je na to výborná chvíle, protože už celý letošní rok jsme propásli a nevyčerpáme ani euro, už tohle je přece první rok nové finanční perspektivy a teď se jedná o schválení operačních programů, dohody o partnerství a samozřejmě, že všichni v Evropě pospíchají, aby co nejdříve mohli začít čerpat evropské peníze. A teď je ta nejlepší chvíle podle pana poslance Stanjury začít se hádat o podobě zákona o státní službě. Ale, pane poslanče, prostřednictvím pana předsedajícího, když doporučujete vládě takovou statečnost, tak se ptám, proč vy jste takto stateční a odhodlaní nebyli, když jste byli ve vládě. Chci vám připomenout slova vašeho vlastního ministra financí ve vaší koaliční vládě pana Miroslava Kalouska. Když se totiž na jaře roku 2013 objevily informace o tom, že Evropská komise trvá na tom, aby se zlepšila kvalita státní správy, když se tehdy objevily informace o tom, že Evropská komise by mohla zpozdit čerpání evropských peněz a Česká republika by mohla od roku 2014 přijít až o 500 mld. korun, bylo to jaro roku 2013, tak tehdy vaše vláda schválila novelu zákona o státní službě a váš ministr financí Miroslav Kalousek to komentoval následujícím způsobem: "Legislativní proces se odložením jednání i nadcházejícími prázdniny zdrží. Vláda proto zvažuje možnost, že by se kvůli přijetí zákona mimořádně sešla Poslanecká sněmovna, aby se mohl začít projednávat ještě v červnu." - Zdůrazňuji, mimořádně sešla Poslanecká sněmovna, aby se mohl projednávat ještě v červnu. - "Není vyloučeno", říkal váš ministr financí Miroslav Kalousek, "že budeme muset využít institut mimořádné schůze, ale to není v legislativním procesu nic neobvyklého."

Já se tedy ptám, když teď doporučujete vládě onu statečnost, aby se vzepřela tlaku Bruselu, abychom tady neschválili ten odporný zákon o státní službě, proč vy jste takto stateční nebyli, proč tady nic takového nečtu ve vyjádření vašeho ministra financí z vaší koaliční vlády. Byla to vaše koaliční vláda! Vy jste pro ty návrhy zákonů hlasovali, tak se teď nedistancujte od pana ministra financí Kalouska! Byl to váš ministr financí a tehdy řekl to, co jsem tady přečetl. A prosím, řekněte, že to není pravda. Řekněte, že jste tehdy nezvažovali svolání mimořádné schůze, že jste tehdy před rokem nechtěli spěchat z hlediska schválení zákona o státní službě. Samozřejmě že jste spěchali, protože jste tušili, že máte veliký problém, který může zdržet čerpání prostředků z Evropské unie. A o tom je tady dnes mimo jiné tato diskuse. Ale neměla by se svážet jenom k otázkám čerpání prostředků z Evropské unie. To je jeden z cílů tohoto zákona, jenom jeden z cílů. Podstatnější je odpolitizování státní správy v naší zemi. A já bych chtěl také připomenout kolegům a kolegyním a možná je požádat, aby se podívali do volebních programů vlastních politických stran. Já jsem se do nich díval. Vím, že i dokonce ODS měla ve svém volebním programu, že chce schválit zákon o státní službě. Řada poslanců a poslankyň se před volbami připojila k prohlášení iniciativy Rekonstrukce státu a prohlásila, že bude podporovat přijetí zákona o státní službě po volbách

Tohle přece není o Bruselu, tohle není o Evropské komisi, to je o tom, abychom konečně dokončili reformu státní správy v naší zemi a zrealizovali krok, který je naprosto nezbytný - odpolitizování státní správy. A bavme se o tom, jak ty věci můžeme udělat. My se jako vláda nebráníme jednání, já jsem na dnešek požádal všechny zástupce parlamentních politických stran, abychom se sešli, abychom se poradili o dalším pokračování této schůze Poslanecké sněmovny, abychom se poradili o tom, jak můžeme dále postupovat, jestli je možné dospět k nějaké dohodě, která by tuto schůzi Poslanecké sněmovny odblokovala. Ale, prosím, používejme v té diskusi, která nás čeká, pravdivé argumenty, používejme relevantní argumenty, netvařme se, že ten problém se tady objevil dnes - čerpání prostředků z Evropské unie, ten už měla také minulá vláda.

A poznámka poslední. Je jasné, že pokud nebudeme mít schválen zákon o státní službě, tak se nepohneme dál z hlediska schvalování jednotlivých operačních programů. Já si velmi přeji, aby už od jara příštího roku mohli obce, kraje, města, občanská sdružení, podnikatelé žádat o dotace z programů Evropské unie. To je přece důležité pro hospodářský růst, to je důležité pro zaměstnanost. Nejde o to vyčerpat evropské peníze. Často se říká - musíme to zrychlit, abychom vyčerpali peníze. Ale přece důležité je, abychom těmi penězi podpořili hospodářský růst v naší zemi, abychom podpořili zaměstnanost. Když to teď zdržíme, celý ten proces, operační programy se neschválí ještě na podzim letošního roku, tak přijdeme o celou jednu stavební sezonu v České republice v rámci čerpání evropských fondů. A to bude samozřejmě velká chyba. Proto ten tlak, ne kvůli Evropské komisi, ale kvůli našim občanům, kvůli našim firmám, kvůli zaměstnanosti, kvůli pracovním místům v České republice. Proto ten tlak české vlády na to, abychom dotáhli jednání s Komisí do konce, abychom měli schváleny operační programy a mohly se začít vypisovat výzvy, aby se o ty peníze mohly začít subjekty z České republiky po Novém roce ucházet.

A teď mi řekněte alternativu. Je tady alternativa odkládání? Prodlužování? Tak to ty výzvy zase posuneme? Ztratíme po roce 2014, který jsme ztratili v čerpání, tak ztratíme i rok 2015? Přijdeme celkem o dva roky? A pak už na konci ty peníze nestihneme vyčerpat? To je alternativa, kterou nabízí opozice? - To přece není žádná rozumná alternativa pro naši zemi.

Ano, my jsme připraveni jako vládní koalice jednat, ale nechtějte po nás, abychom zapomněli na ty vážné úkoly, které tady každá vláda má, to znamená zvládnout základní témata čerpání prostředků z Evropské unie tak, aby nedošlo ke zpoždění, tak, aby nedošlo k ohrožení hospodářského růstu v naší zemi. Kvůli tomu je potřeba, aby zákon začal platit 1. ledna příštího roku, a je jedno, co o tom řekl kterýkoliv úředník Evropské komise. Je jedno, co o tom říká minulý ministr financí Kalousek ve vaší pravicové koaliční vládě. To, co je teď důležité, je budoucnost, a budoucnost z hlediska čerpání prostředků z Evropské unie, protože to je 500 miliard, které mohou jít do investic a které mohou jít do podpory hospodářského růstu.

Děkuji. (Potlesk klubu ČSSD.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).