Premiér Sobotka: Získávání zahraničních investic je jednou z klíčových priorit české vlády

21.02.2015 21:00

Premiér Bohuslav Sobotka vystoupil ve čtvrtek 19. února 2015 na Mezinárodním sympoziu o přímých zahraničních investicích v Hrzánském paláci v Praze. Ve svém projevu zmínil především kroky vlády, kterými se snaží podpořit zahraniční investice v České republice:

Premiér Sobotka: Získávání zahraničních investic je jednou z klíčových priorit české vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Dobrý den, dámy a pánové,

dostal jsem rovnou slovo v okamžiku, kdy jsem přišel do této místnosti. Doufám, že mé vystoupení zapadne do diskuze, která tady dnes byla vedena. Dovolte mi, abych vás pozdravil jménem Vlády České republiky. Jsem rád, že mohu vystoupit na tomto sympoziu o zahraničních investicích.

Myslím, že není potřeba zdůrazňovat, že zahraniční investice jsou významné nejen pro jednotlivé ekonomiky, ale také v globálním měřítku. Je zřejmé, že přispívají k hospodářskému růstu, přispívají k zaměstnanosti, přinášejí potřebný kapitál pro ekonomický rozvoj, který nelze vždy zajistit z domácích zdrojů.

Součástí dnešního sympozia je nejen diskuze o stavu zahraničních investic v celosvětové ekonomice, která se stále ještě potýká s určitými dopady ekonomické krize, ale také debata specificky zaměřená na prostor střední a východní Evropy, kde se nachází Česká republika. Dovolte mi, abych se jako předseda české vlády věnoval zejména aktuální situaci v naší zemi.

Myslím, že platí, že úspěšné získávání a především aktivní získávání zahraničních investic je jednou z klíčových priorit české vlády. V našem programovém prohlášení jsme se mimo jiné zavázali k podpoře tvorby pracovních míst, rozvoji ekonomiky a vytváření dobrých a stabilních podmínek pro podnikání v České republice. Jsem přesvědčen o tom, že v prvním roce vlády se nám proto ledacos konkrétního podařilo udělat. Chci zmínit novelu zákona o investičních pobídkách, která reaguje na změnu podmínek pro poskytování investičních pobídek v rámci Evropské unie. Chci také zmínit zákon o platbě poplatku za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu, kde naše vláda reagovala na situaci, která nastala poté, kdy tyto poplatky byly plošně poměrně necitlivým způsobem zvýšeny a narušilo to řadu dlouhodobě připravovaných investičních záměrů. Tento zákon už teď prošel legislativním procesem a jsem přesvědčen o tom, že vytvoří lepší podmínky pro investice v celé řadě připravených průmyslových zón. Doufám, že nová podoba zákona o investičních pobídkách, která reaguje na změnu pravidel v rámci Evropské unie, vytvoří optimální prostředí pro nové zahraniční investice. Doufám také, že se podařilo v loňském roce pokračovat v určité obnově fungování agentury CzechInvest, která je zaměřena na poskytování servisu všem, kdo chtějí v České republice investovat.

V roce 2014 jsme podpořili celkem 149 investičních projektů, které přinesou české ekonomice přes 78 miliard korun a téměř 15 tisíc nových pracovních míst. Chci zmínit projekty, které jsou v tuto chvíli ve vysoké fázi rozpracovanosti a byly u nich uzavřeny smlouvy o poskytnutí pobídek, jako je investice společnosti Nexen, Hyundai nebo společnosti Lego. Jedná se také o rozšíření výroby společnosti Škoda Auto v Kvasinách nebo společnosti Amazon v Dobrovízi. Většina těchto nových investic směřovala v souladu s politikou vlády do regionů, které jsou postiženy vysokou nezaměstnaností a jejichž ekonomický rozvoj vyžaduje podporu. Vláda se také snaží, abychom získávali zahraniční investice aktivní ekonomickou diplomacií. I v tom došlo v loňském roce k výraznému posunu.

Chci zmínit aktivity, které se týkají v tuto chvíli diskuze o zřízení evropského fondu pro strategické investice, a chci zmínit plány vlády, které se týkají investic do dopravní infrastruktury v České republice. Nejde jen o dálnice a rychlostní komunikace, železniční koridory, ale také jde o to, abychom konečně připravili konkrétní projekty v oblasti rozvoje vysokorychlostní železnice. Výdaje na dopravní infrastrukturu by se v průběhu volebního období měly přiblížit zhruba dvěma procentům hrubého domácího produktu.

To, co souvisí s vytvářením podmínek pro zahraniční investice, je také otázka využití prostředků z Evropské unie. Nejde jen o to dočerpat stávající programy, ale především začít v roce 2015 reálně čerpat finanční prostředky. Doufám, že se to podaří a že tím prvním operačním programem, který bude schválen ze strany Evropské komise a bude moci být zahájeno čerpání, bude Operační program PIK v rámci Ministerstva průmyslu a obchodu.

Když jsem mluvil o ekonomické diplomacii, tak pokládám za důležité, aby byla dobře koordinována mezi ústavními činiteli a samozřejmě jako předseda vlády jsem připraven se těchto aktivit účastnit. Příští týden mě čeká významná návštěva Korejské republiky spolu s velkou podnikatelskou delegací. Chceme připravit také návštěvu na vysoké úrovni, která proběhne v Turecku a Brazílii a dalších zemích s rychle rostoucí ekonomikou.

Dámy a pánové,

tolik tedy několik stručných poznámek, které se týkají cílů vlády v oblasti podpory zahraničních investic v České republice. Doufám, že vláda se bude zasazovat o to, abychom vytvořili stabilní transparentní podmínky pro podnikání v naší zemi tak, abychom podpořili hospodářský růst a garantovali stabilitu naší země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Bohuslav Sobotka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.