Premiér Sobotka: Zvýšení odvodů za pojištěnce je důležité. Budou moci růst mzdy zdravotníků

25.06.2015 11:17

Vláda ČR rozhodla o zvýšení plateb za státní pojištěnce o 3%, tedy o 1,8 miliardy korun. Jde o naplnění důležitého závazku z programového prohlášení vlády, které umožní růst mezd pro zaměstnance ve zdravotnictví, které jsou dlouhodobě podfinancovány. Členové vlády rovněž schválili návrh střednědobých výdajových rámců na léta 2016 až 2018 a zahájili přípravu státního rozpočtu na rok 2016.

Premiér Sobotka: Zvýšení odvodů za pojištěnce je důležité. Budou moci růst mzdy zdravotníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Vláda B. Sobotky rozhodla o navýšení odvodů za státní pojištěnce již druhý rok po sobě, příští rok by se měly platby zvýšit o 3%, tedy o 1,8 miliardy korun. Rozhodnutí vlády jasně deklaruje, že kvalitní a dostupná zdravotní péče, stejně jako růst mezd pracovníků ve zdravotnictví, jsou důležitými vládními prioritami.

„Zvýšení plateb za státní pojištěnce o 3 %, tedy o 1,8 miliardy korun, považuji za mimořádně důležité rozhodnutí. Dlouhodobým problémem českého zdravotnictví jsou nízké platy. Valorizace je nezbytná, abychom mohli i z těchto peněz zajistit růst mezd pro zdravotní personál, zabránili riziku hromadného odchodu lékařů a sester do zahraničí, kde jsou mzdy pro tyto profese daleko vyšší a udrželi pro naše občany kvalitní a dostupnou zdravotní péči. Společně se zvýšením mezd pro státní zaměstnance o 3 % od nového roku a valorizaci penzí v podobě mimořádného jednorázového příspěvku ve výši 600 korun jde o další důležitý cíl, který se podařilo v koalici v rámci diskuse o státním rozpočtu na rok 2016 prosadit,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Příprava státního rozpočtu na rok 2016

Na středečním jednání začal kabinet projednávat základní rámce státního rozpočtu pro rok 2016 a střednědobý výhled na léta 2017 a 2018. Nyní bude Ministerstvo financí jednat s jednotlivými resorty o konkrétních částkách. Mezi nejdůležitější body pro příští rok patří například zvýšení platů zaměstnanců ve veřejné sféře o 3,5 % nebo mimořádný jednorázový příspěvek 600 korun pro seniory.

Jednání Evropské rady: ČR bude prosazovat pro přijímání uprchlíků dobrovolnost

Členové kabinetu dnes projednali také mandát pro předsedu vlády Bohuslava Sobotku na zasedání Evropské rady ve dnech 25. – 26. června 2015 v Bruselu. Jednání lídrů EU se bude zabývat především otázkou migrace, členství Spojeného království v EU a prohlubováním hospodářské a měnové unie.

Vláda dnes potvrdila českou pozici, podle které nejsou povinné kvóty na relokaci a přesídlení řešením migrační krize. Pro Českou republiku zůstává klíčový princip dobrovolnosti při přijímání uprchlíků. Na tomto postoji se shodují všechny státy Visegrádské čtyřky i další země. Společnou pozici proto země V4 vyjádřily ve společném prohlášení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…