Premiér Sobotka a ministři budou diskutovat o budoucnosti automobilového průmyslu

16.02.2017 6:36

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek 16. února 2017 zúčastní v Mladé Boleslavi Kolokvia o budoucnosti automobilového průmyslu v České republice. To pořádá Sdružení automobilového průmyslu. Hlavními tématy kolokvia budou elektromobilita, autonomní řízení, digitalizace, konektivita a koncept Smart Cities.

Premiér Sobotka a ministři budou diskutovat o budoucnosti automobilového průmyslu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Automobilový průmysl je už řadu let tahounem české ekonomiky. Stará se o plnou čtvrtinu českého exportu, vytváří zhruba 9 procent HDP celé České republiky a zaměstnává v současnosti cca 150 000 lidí. Loňský rok byl pro automobilový průmysl v mnoha směrech rekordní, bylo vyrobeno více než 1,35 milionu silničních vozidel, což představuje meziroční nárůst o 8,2 procenta.

Vláda k těmto dobrým výsledkům průmyslu přispívá řadou kroků. Prosadili jsme pozitivní změny pro efektivnější řízení oblasti exportu a ekonomické diplomacie, soustředili jsme se na potřebné změny v oblasti školství, zřídili jsme koordinátora pro oblast digitalizace. Agendu vědy, výzkumu a inovací jsme samostatně vyčlenili pro místopředsedu vlády, rekordně jsme navýšili peníze na podporu vědy. Letos na tuto oblast míří téměř 33 miliard korun.

Stejně intenzivně se vláda připravuje na nastupující technologické inovace, změny v oblasti vzdělávání i proměny náplně práce, které toto průmyslové odvětví v blízké době čekají. Digitalizace promění náš průmysl. Máme zájem na tom, aby automobilový průmysl tuto technologickou výzvu zvládl, a zůstal konkurenceschopným tahounem našeho hospodářského růstu a zaměstnanosti.

Kolokvium v Mladé Boleslavi vítám jako další důležitou diskusní platformu, kde budeme řešit, jakým směrem se v této oblasti vydá vláda, Česká republika i zástupci automobilového průmyslu,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Kolokvia se společně s předsedou vlády zúčastní také ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministr dopravy Dan Ťok, ministr životního prostředí Richard Brabec a koordinátor digitální agendy ČR Tomáš Prouza.

Více informací najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.