Premiér Sobotka jednal s bavorským ministerským předsedou o dopravě a hospodářských vztazích

04.05.2017 10:58

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se setkal ve středu 3. května 2017 s ministerským předsedou Svobodného státu Bavorsko Horstem Seehoferem. Ve Strakově akademii s ním jednal především o posílení dopravní infrastruktury, česko-bavorských ekonomických vztazích i spolupráci v oblasti vědy, výzkumu a vzdělávání. Jednání se zúčastnil také vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek.

Premiér Sobotka jednal s bavorským ministerským předsedou o dopravě a hospodářských vztazích
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na volebním sjezdu v Brně

Klíčovou prioritou česko-bavorských vztahů zůstává podle premiéra Bohuslava Sobotky otázka dopravní infrastruktury, a to jak silniční, tak železniční. Mimo jiné vyzdvihl spolupráci bavorské strany ve společném úsilí o zařazení bavorské části železničního spojení z Prahy do Mnichova přes Furth im Wald do vyšší kategorie „naléhavé potřeby“ v rámci Spolkového plánu dopravních cest.

Spolková republika Německo je nejvýznamnějším obchodním partnerem České republiky s podílem téměř 30 procent na celkovém obratu českého zahraničního obchodu, přičemž v rámci Německa je naším největším obchodním partnerem právě Bavorsko. Jeho podíl na celkovém obratu našeho zahraničního obchodu se SRN činí 24,2 %. Předseda vlády Bohuslav Sobotka proto s ministerským předsedou Bavorska Seehoferem jednal o dalších investicích a možnostech ekonomické spolupráce s důrazem na oblast průmyslu a digitalizace.

Významná spolupráce probíhá podle premiéra Bohuslava Sobotky ve vědě a výzkumu, kde došlo v rámci česko-německého strategického dialogu k navázání intenzivnějších kontaktů mezi českými institucemi a německou Fraunhoferovou společností. K dalšímu posunu by mělo dojít se zahájením činnosti Česko-bavorské vysokoškolské agentury v Řezně, která byla otevřena na konci loňského roku.

Příkladem velmi úspěšné spolupráce v oblasti kultury byla pak Společná zemská výstava o Karlu IV., jejíž bavorskou část zahájili oba státníci v říjnu loňského roku v Norimberku. Německé části předcházela česká část výstavy, která vzbudila velký zájem veřejnosti. Premiér Sobotka uvedl, že úspěch výstavy dokazuje i vynikající spolupráci českých a bavorských odborných institucí a dobrého propojení umění a vědy.

Zapojení německých spolkových zemí v rámci česko-německého strategického dialogu přikládá Česká republika velký význam. V letošním roce si ČR a Německo připomněly také 20. výročí podpisu Česko-německé deklarace a 25. výročí podpisu česko-slovensko-německé smlouvy, u jehož příležitosti se v Berlíně společně sešli spolková kancléřka A. Merkelová, český premiér B. Sobotka a slovenský předseda vlády R. Fico.

Premiér Sobotka se s bavorským ministerským předsedou Seehoferem věnovali také aktuálním evropským otázkám, zejména otázkám budoucího směřování Evropské unie a také tématu migrace. Celkem šlo už o jejich šesté společné setkání. Naposledy spolu jednali v říjnu 2016 u příležitosti zahájení bavorské části česko-bavorské zemské výstavy o Karlovi IV. v Germánském národním muzeu v Norimberku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.