Premiér Sobotka podpořil Svaz podnikatelů ve stavebnictví

10.10.2015 12:44

V Senátu Parlamentu ČR se ve čtvrtek 8. října 2015 uskutečnila oslava 25. výročí Svazu podnikatelů ve stavebnictví, které se zúčastnil také předseda vlády Bohuslav Sobotka. Oslavu, nad kterou převzal záštitu předseda Senátu Milan Štěch, uspořádal svaz v rámci Dnů stavitelství.

Premiér Sobotka podpořil Svaz podnikatelů ve stavebnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Součástí programu bylo ocenění nejlepší investice roku 2014, stavební firmy roku 2014 či osobnosti svazu.

Svaz podnikatelů ve stavebnictví sdružuje významné firmy v oboru, napomáhá při stabilizaci stavebního trhu, zastupuje obor na jednání s vládou a je spolutvůrcem připomínek k zásadním dokumentům bytové politiky i dopravní infrastruktury.

Projev předsedy vlády na 25. výročí Svazu podnikatelů ve stavebnictví

Vážený pane předsedo Senátu,

vážený pane prezidente Svazu podnikatelů ve stavebnictví,

dámy a pánové,

dovolte mi, abych zde vystoupil alespoň na závěr Vašeho dnešního slavnostního setkání při příležitosti 25. výročí Svazu podnikatelů ve stavebnictví. Je to skutečně dlouhá doba, čtvrt století. Člověk přemýšlí o tom, co dělal před 25 lety, a pak si najednou uvědomí, jak strašně rychle těch 25 let uteklo.

Dnes jsem přišel proto, abych poděkoval Svazu podnikatelů ve stavebnictví. Chtěl bych poděkovat za to, že se nám daří debata, že se nám daří dialog a že jsme spolu schopni v posledním roce a půl po nástupu nové vlády velmi pragmaticky mluvit, protože musíme řešit řadu velmi složitých problémů. K některým z nich se možná ještě dostanu. Ale i když řešíme složité věci, i když máme rozdílné názory a procházíme různými soutěskami při hledání pragmatického řešení pro Českou republiku, tak se nám daří udržet dialog.

Vážím si role Svazu podnikatelů ve stavebnictví i kvůli jeho pozitivnímu přístupu k sociálnímu dialogu v České republice a díky podpoře kolektivním smluv vyššího řádu. Toto všechno jsou věci, na které bychom také neměli zapomínat.

Samozřejmě bych zde mohl mluvit o krásných číslech letošního roku, ale dělat to nebudu. Doufám, že to někdo během dnešního dne udělal za mě. V příštím roce to ale takhle nemusí zůstat, pokud nebudeme pracovat na věcech, které jsou před námi.

Čeká nás úzké místo, kterým musíme projít. Dá se definovat třemi body. Tím prvním bodem je nový zákon o zadávání veřejných zakázek. V loňském roce jsme udělali kosmetickou novelu, ale všechny síly jsme směřovali k tomu, abychom byli schopni implementovat evropské směrnice. Vláda před několika dny po vzrušené debatě a po vypořádání několika tisíc připomínek schválila nový zákon o zadávání veřejných zakázek. Já pevně věřím, že zákon projde Parlamentem ČR v konzistentní podobě a že to bude znamenat zlepšení oproti stávajícímu stavu. To je řekněme první bod toho úzkého místa, kterým musíme projít. Schválit co nejdříve zákon o zadávání veřejných zakázek.

Druhým úzkým bodem je novela stavebního zákona. My si od ní hodně slibujeme. Na začátku byla velká očekávání a já doufám, že na konci nebude zklamání ze strany těch, kteří chtějí v naší zemi investovat a stavět. Tady ještě proces schválení na úrovni vlády máme před sebou, ale pevně věřím, že i tady dotáhneme tento záměr do konce a novelu předložíme do Parlamentu ČR.

Třetí úzké místo, a teď nebudu mluvit o EIA, to všichni víte, jsou evropské fondy, protože ta krásná čísla letošního roku souvisí s tím, že ve skutečnosti je to poslední rok, kdy můžeme utratit evropské peníze. V loňském roce jsme se okamžitě po nástupu vlády, která přišla na začátku února, snažili rychle udělat revizi. Už jsme nemohli žádné peníze přesouvat mezi operačními programy, na to už bylo pozdě. Takže jediné co zbylo, bylo tlačit šéfy jednotlivých operačních programů, což jsou vlastně ministři, aby udělali i nemožné pro to, abychom efektivně vyčerpali. Ne za každou cenu, ale efektivně. Takže čerpání se zrychlit podařilo, což jsou ta letošní pěkná čísla, ale příští rok už začínáme nanovo.

Jsem rád, že i za cenu velkých kompromisů, včetně novely zákona o posuzování vlivu na životní prostředí, jsme dokázali přimět Evropskou komisi, aby již v létě schválila všechny operační programy a že už začínají být vypisovány výzvy. Ne tedy úplně všude tak, jak bych si to představoval, ale už jsou ve hře konkrétní žádosti, konkrétní možnosti financování, takže příští rok začneme. Začneme konečně čerpat, už to nejsou plané sliby. Bude to realita.

Podle mého bude stavebnictví hodně závislé na tom, jak se nám podaří rozložit čerpání evropských fondů, aby přestávka mezi starými a novými penězi netrvala několik let, což doufám, že se nestane. Rádi bychom příští rok plynule navázali, byť tempo čerpání se samozřejmě s letošním rokem nebude dát srovnat.

Omlouvám se, že nebudu mluvit příliš dlouho, ale myslím, že už jste dnes nějaké projevy slyšeli, takže jsem se snažil soustředit na to, co pokládám za podstatné a chci Vám slíbit, že jako předseda vlády se na to podstatné budu soustředit i v následujících měsících tak, abychom tím úzkým místem, při vzájemné spolupráci a při vzájemném porozumění, prošli. Ještě jednou gratuluji svazu a také gratuluji všem, kteří dnes převzali ocenění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…