Premiér Sobotka se v Iráku setkal s předsedou vlády Abádím i českými vojáky

27.08.2017 22:40

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka navštívil ve dnech 26.–27. srpna 2017 Iráckou republiku. Jednal zde s předsedou vlády Hajdarem Abádím, prezidentem Fuádem Masúmem a předsedou Sněmovny reprezentantů Iráku Salímem Džabúrím. Hlavními tématy jednání byly zapojení ČR do koalice proti ISIL, bezpečnostní spolupráci a účasti ČR na rekonstrukci Iráku. Premiér se v rámci návštěvy setkal také s českými vojáky působícími na základně v Baladu.

Premiér Sobotka se v Iráku setkal s předsedou vlády Abádím i českými vojáky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

Premiéra Sobotku na návštěvě Iráku doprovází náčelník Generálního štábu Armády České republiky Josef Bečvář a zástupci Ministerstva zahraničních věcí a Ministerstva obrany.

Hlavními tématy jednání předsedy vlády ČR Bohuslava Sobotky s vrcholnými představiteli Irácké republiky během návštěvy v Bagdádu bylo zapojení ČR do Globální koalice proti tzv. Islámskému státu a dvoustranná spolupráce se zaměřením na bezpečnost a obranu a účast ČR při rekonstrukci Iráku. Předmětem hovorů byla rovněž hospodářská oblast, obnova a modernizace dopravní infrastruktury a energetika. Diskuze se rovněž dotkly bezpečnostní situace v zemi a v regionu Blízkého východu včetně Sýrie.

Premiér Sobotka se na Letecké základně Balad setkal s českými vojáky, kteří působí v Iráku v rámci operace „Inherent Resolve“. Celkem 35 členů českého Leteckého poradního týmu Armády ČR bylo vysláno na základě usnesení vlády ČR č. 276 z března roku 2016. Jejich úkolem je poskytovat výcvik a poradenskou činnost iráckým vzdušným silám v boji proti Islámskému státu v souvislosti s užíváním českých bitevníků L-159, působit by zde měli do 31. prosince 2018.

Předseda vlády vojákům osobně poděkoval za jejich náročnou práci, kterou v těžkých podmínkách Iráku odvádí a přispívají tak k boji proti terorismu. Vojáci obdrželi od předsedy vlády dárkové balíčky s českými potravinami.

Během návštěvy základny premiér Sobotka hovořil rovněž s velitelem Iráckých vzdušných sil Anwarem H. A. Mam Seenym, který činnost a pomoc českých příslušníků hodnotil jako nepostradatelnou a vysoce profesionální. S detailními úkoly a činností Leteckého poradního týmu Armády ČR pak premiéra Sobotku seznámil velitel týmu.

Předseda vlády navštívil také Irácké národní muzeum v Bagdádu a setkal se s ministrem zahraničních věcí Irácké republiky I. Džáfarím.

Premiér Sobotka navštívil Iráckou republiku poprvé. Jednalo se o první zahraniční cestu předsedy vlády ČR do Iráku od roku 2011, kdy Irák navštívil tehdejší premiér Petr Nečas. Poslední irácká návštěva České republiky na premiérské úrovni se pak uskutečnila v říjnu 2012, kdy do ČR přicestoval Núrí al-Málikí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.