Premiér Sobotka se v Rize setkal s českými podnikateli

06.11.2016 16:29

V neděli 6. listopadu 2016 pokračoval předseda vlády Bohuslav Sobotka ve své návštěvě Lotyšska, kam přijel na Summit zemí střední a východní Evropy a Číny. Ráno se setkal se zástupci podnikatelské delegace, která se účastní doprovodného Business fóra, poté jednal se srbským premiérem Aleksandarem Vučićem a následně navštívil hrad Bauska, kde právě probíhá výstava o Karlu IV.

Premiér Sobotka se v Rize setkal s českými podnikateli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Setkání s podnikateli

Na cestě do Lotyšska doprovázela premiéra Sobotku také podnikatelská delegace, jejíž členové se zúčastnili podnikatelského fóra, které se koná na okraj summitu. Předseda vlády Sobotka se s podnikateli setkal v neděli a diskutoval s nimi o obchodních příležitostech v rámci regionu a zemí, které se summitu účastní.  

V delegaci byla zastoupena asi desítka společnostní, které podnikají mimo jiné v oblasti strojírenství, lázeňství, mezinárodní přepravě a dalších oborech.

Bilaterální jednání s premiérem Srbska

Předseda vlády Sobotka se setkal s předsedou vlády Srbska Aleksandrem Vučićem. Jednali spolu například o policejní spolupráci, protože od začátku listopadu působí v Srbsku 15 českých policistů, které tam Česká republika vyslala v rámci pomoci zemím postižených migrační krizí. Čeští policisté budou v Srbsku působit do konce ledna příštího roku.

Premiér Sobotka rovněž ujistil premiéra Vučiće o tom, že Česká republika nadále pokračuje v podpoře úsilí nejen Srbské republiky ale i dalších zemí západobalkánského regionu stát se členskými státy Evropské unie.

Už v sobotu se premiér setkal také se svými protějšky z Lotyšska, Makedonie a Chorvatska.

Návštěva hradu Bauska

Na hradě Bauska nedaleko Rigy si premiér Sobotka prohlédl výstavu „Karel IV., král český a císař římský“, kterou připravilo české Národní muzeum ve spolupráci s velvyslanectvím ČR v Rize, městem Bauskou a Muzeem hradu Bauska při příležitosti výročí 700. let od narození Karla IV. Exponáty prezentují Karla IV. jako císaře se zájmem o rozvoj českých zemí a jejich pražské metropole a připomínají také kulturní a duchovní kontakty s Pobaltím. Předměty na výstavu zapůjčily kromě Národního muzea také například Katedrála sv. Víta a staroměstská věž Karlova mostu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.