Premiér Sobotka uctil památku válečných hrdinů v Uherském Ostrohu

05.04.2014 17:46

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v sobotu 5. dubna 2014 zúčastnil vzpomínkové slavnosti k 70. výročí vysazení paraskupin Carbon a Embassy na území bývalého protektorátu Čechy a Morava v Uherském Ostrohu.

Premiér Sobotka uctil památku válečných hrdinů v Uherském Ostrohu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Předseda vlády Bohuslav Sobotka společně s dalšími představiteli státu vzdali hold válečným hrdinům, kteří ve druhé světové válce výrazně přispěli k osvobození tamějšího regionu. Slavnostního aktu a odhalení pamětní desky se zúčastnili také 1. místopředsedkyně Senátu PČR Alena Gajdůšková, náčelník vojenské kanceláře prezidenta ČR Zdeněk Jakůbek či starostka města Uherský Ostroh Hana Příleská.

Součástí programu byly i bohaté doprovodné aktivity pro veřejnost včetně tematické výstavy v zámeckých prostorách a ukázky vojenské techniky.

Operace Carbon

Výsadek parašutistů pod krycím názvem operace Carbon se uskutečnil v dubnu roku 1944. Čtyřčlenný tým prováděl na území Protektorátu Čechy a Morava zpravodajskou činnost ve spolupráci s domácím odbojem. Díky aktivitě rodáků z Uherského Ostrohu se podařilo zrealizovat několik tajných přesunů zbraní včetně několika sabotáží a výrazně tak dopomohli k osvobození několika vesnic v jižní části Moravy.

Paraskupina Embassy

Slovenská paraskupina Embassy (velitel Karol Mladý, Jozef Haríň, Ján Grajzel) měla být vysazena na Slovensko, ale kvůli porážce Slovenského národního povstání byla vysazena 21. prosince 1944 na Moravu blízko Prostějova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.