Prezident Zeman: Ať to je její učitel, nebo ne, pokládám ho jednak za lumpa a jednak za zbabělce

23.03.2018 16:10

Projev prezidenta republiky při setkání s finalisty ankety Zlatý Ámos

Prezident Zeman: Ať to je její učitel, nebo ne, pokládám ho jednak za lumpa a jednak za zbabělce
Foto: Twitter J. Ovčáčka
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane Hrzale, vážený pane Cimický, dámy a pánové,

ještě před několika dny jsem předpokládal, že moje vystoupení bude krotké a přátelské. Přátelské bude v každém případě, ale krotké nebude. Předpokládal jsem, že panu Cimickému k jeho sedmdesátinám předám malý dárek, bude to pero, pane Cimický, že se pana Lise zeptám, jestli je příbuzný s mým dobrým přítelem z porevolučních dob Láďou Lisem, že vám řeknu, že moje maminka je učitelka, tedy byla učitelka, a že vřele podporuji zvýšení učitelských platů. A tím bych skončil.

Ale situace, jak vidíte, se změnila. Existuje video, které vám doporučuji zhlédnout. To video je natočeno na piazzettě u Národního divadla a je na něm dvanáctiletá holčička, která protestuje proti ohýbání ústavy a vyjadřuje se k Babišovi, Zemanovi a k Okamurovi. Za ní stojí usmívající se muž, nechci spekulovat, ale možná, že to bude její učitel. Ať to je její učitel, nebo ne, pokládám ho jednak za lumpa a jednak za zbabělce. Za lumpa proto, že zneužívá dvanáctileté dítě, a za zbabělce proto, že si tam k tomu mikrofonu nestoupne sám a neřekne jako dospělý člověk svůj vlastní názor.

A tím se dostávám k tématu našeho setkání. Jste dospělí lidé a máte svaté právo protestovat proti tomu, co se případně v naší společnosti děje a s čím nejste spokojeni. A totéž právo samozřejmě mají i studenti, ale existuje určitá hranice, kde je možné mluvit o zneužití dětí, a tato hranice, jak jsem vám dokázal tímto příkladem, byla právě překročena. A ti, ať už je to kdokoli, si zaslouží naše opovržení.

Přeji tedy skutečným učitelům, aby své děti nebo své studenty vedli k tomu, aby uvažovali vlastním rozumem, protože to je to nejcennější, co v životě máme.

Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Třináct miliard korun Zbyněk Stanjura věnoval obchodním řetězcům

16:21 Schillerová (ANO): Třináct miliard korun Zbyněk Stanjura věnoval obchodním řetězcům

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 - návrh na projednání bodu, nazvaného Účet…