Prezident Zeman: Česká republika má co nabídnout i v oblasti vyspělých technologií

03.12.2015 10:34

Projev prezidenta republiky při tiskové konferenci k návštěvě prezidentky Korejské republiky v ČR

Prezident Zeman: Česká republika má co nabídnout i v oblasti vyspělých technologií
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážená paní prezidentko, excelence, dámy a pánové,

jsem velmi rád, že po našem krátkém setkání na čínské vojenské přehlídce v Pekingu mohu uvítat v Praze prezidentku Korejské republiky, úmyslně říkám prezidentku Korejské republiky, nikoli prezidentku Jihokorejské republiky.

Věřím, že postupem času dojde k mírovému znovusjednocení na celém Korejském poloostrově, a ujistil jsem paní prezidentku plnou podporou České republiky k tomuto úsilí.

Při našem jednání jsme se zabývali jak ekonomickými, politickými, ale i kulturními vztahy. Nejrozumnější je, aby se lidé setkávali přímo, a proto velice vítám příliv korejských turistů do České republiky, který se ještě zesílil po otevření linky Soul – Praha, a samozřejmě věřím, že i čeští turisté objeví krásy Korejské republiky dříve, nebo více, než tomu bylo v minulosti.

Vedle kulturní spolupráce jsme se zabývali také spoluprací ekonomickou. Velmi oceňuji dosavadní úroveň korejských investic v České republice. Jsem rád, že tento proces má svoji výraznou dynamiku. Například po podniku Hyundai zde bude mimo jiné investovat firma Nexen, s níž jsem se několikrát setkal, a věřím, že i české výrobky najdou na korejském trhu svoje uplatnění.

Vítám zájem Korejské republiky, aby se mohla podílet na budoucím rozvoji jaderné energetiky v České republice. Vítám nabídku paní prezidentky, která se týká víceúčelových vrtulníků pro českou armádu, a ve výčtu těchto příkladu bych mohl pokračovat ještě dlouho.

Rád bych zakončil tím, že Česká republika má co nabídnout i v oblasti vyspělých technologií. Rád bych zmínil alespoň dvě oblasti, a to je nanotechnologie a biotechnologie. A myslím, že paní prezidentka ví, že například Česká republika je i největším výrobcem elektronových mikroskopů na světě a samozřejmě uvítáme, když tento výrobek najde uplatnění na korejském trhu.

Podepsané dohody, jakož i zítřejší dohoda o strategické spolupráci, a já vím, že Korejská republika už má podepsanou obdobnou dohodu s celou Evropskou unií, vytvářejí pevný základ pro přátelskou, dlouhodobou a trvalou spolupráci, nejenom v oblasti výměny zboží, ale také, a především, v oblasti investiční spolupráce. Protože investice jsou jako strom, který může ekonomické půdě dané země hluboce zakořenit a který nepodléhá na rozdíl od výměny zboží krátkodobým výkyvům.

Proto mi dovolte, abych popřál paní prezidentce i všemu korejskému lidu mnoho úspěchů v dalším obdivuhodném rozvoji její země a také to, aby se naplnil sen, a sny se mají naplňovat, a aby došlo k mírovému znovusjednocení na Korejském poloostrově.

Děkuji Vám za pozornost.

Miloš Zeman, prezident České republiky, Pražský hrad, 2. prosince 2015

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…