Prezident Zeman: Hádám se se zaměstnavateli, hádám se s odbory...

10.12.2015 10:43

Projev prezidenta republiky při setkání s občany Kadaně:

Prezident Zeman: Hádám se se zaměstnavateli, hádám se s odbory...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane hejtmane, vážený pane starosto, kterému ještě jednou blahopřeji ke čtvrtému funkčnímu období, a to je skvělý výkon, dámy a pánové,

nebudu vás zdržovat dlouhým projevem proto, protože smyslem našeho setkání je diskuse, vaše názory a otázky a pokud možno moje odpovědi. I když každý politik, když má před sebou mikrofon, tak k němu přilne a hovoří a hovoří, jako když teče vodovod a nedokáže se zastavit a přitom se říká, že skutečné myšlenky, pokud vůbec nějaké, dokážete vyslovit v prvních deseti minutách svého projevu a ve zbývajících minutách už jenom plácáte. Takže já se pokusím omezit se na těch deset minut.

Každé město má svoje specifika, stejně jako specifika má Ústecký kraj. Kadaň se trochu vymyká. Vymyká se krásou svého města. A to není žádná zdvořilá fráze na úvod, abych Vás dobře naladil. To je skutečnost, protože já když přijedu do Ústí nad Labem a samozřejmě, že to říkám i představitelům tohoto města, tak mám pocit, že jsem přijel těsně po ukončení druhé světové války. Zatímco když přijedu do Kadaně a nejsem tady zdaleka poprvé, protože já jsem tu republiku při různých příležitostech prorajzoval křížem krážem, tak je to město, které osloví svojí krásou a především tím, že je dobře udržováno.

Nechal jsem si udělat seznam, od ministra kultury, chátrajících kulturních památek. Tam je 762 objektů, kterým hrozí zřícení a nikde nejsou peníze na to, aby se tyto objekty opravily. No, a když jsem se dnes díval na krásu Vašeho města, tak ono nestačí chlubit se svojí historií, tady jsou hradby, tady je Katova ulička, nejužší ulička v republice. To je dílo předků a není dobré se chlubit cizím peřím, ale to že svoje město udržujete v kráse, to už je vaše zásluha a za to bych vám chtěl poděkovat.

Druhé a poslední téma, abych se vešel do těch deseti minut, je opak. Kadaň, nebo přesněji řečeno Chomutovsko, má 9,7% nezaměstnaných, což je nad průměrem celého Ústeckého kraje a to je co říct. A když jsme se s panem starostou a zastupiteli dnes bavili o příčinách tohoto jevu, tak jsme došli k názoru, že mimo jiné zde jsou i lidé, kteří nechtějí pracovat a kteří jsou třeba už patnáct let v evidenci úřadu práce. Takže je sice hezké, máme-li agenturu pro sociální vyloučení nebo proti sociálnímu vyloučení, ale na druhé straně, i když oceňuji to, co říkal pan starosta, že se vám podařilo ze čtvrtí vašeho města vybudovat dostupné byty, tak celý problém je v tom, že člověk z úřadu práce přijde k nějakému zaměstnavateli a zaměstnavatel mu říká ano, mám pro Vás místo. A tenhleten člověk mu řekne, ale já od vás nechci zaměstnání, já od vás chci razítko, že pro mě žádné místo nemáte. Často se používá termín nepřizpůsobivý a já s tímto termínem souhlasím, ale nehážu ho na žádnou konkrétní sociální, etnickou, rasovou nebo jinou skupinu. Pro mě je nepřizpůsobivý ten, kdo odmítne nabízenou práci, aniž by pro to měl vážné, například zdravotní důvody.

A teď řeknu něco, co je velmi nepopulární ale proč bych měl být za každou cenu populární. Nemá-li docházet k tomu, že u nás třeba těch patnáct let lidé žijí ze sociálních dávek, někteří lidé samozřejmě, my bychom měli udělat několik opatření, z nichž některá zmínil pan starosta. Rozmach veřejně prospěšných prací, veřejné služby a podobně, ale také rozevřít nůžky mezi minimální mzdou a sociálními dávkami tak, aby se lidem vyplatilo chodit do práce, aby tady nebylo těch 9,7%. Což konkrétně znamená, že se hádám se zaměstnavateli, kteří nejsou příliš rádi, když roste minimální mzda a já prosazuji růst minimální mzdy a hádám se s odbory, kteří chtějí zvyšovat životní minimum, a já jim říkám, že životní minimum se musí zmrazit, aby se rozevřely ty nůžky mezi sociálními dávkami a mezi výší mzdy. Protože ta minimální mzda před sebou tlačí i ty ostatní mzdy v ekonomice. Mimochodem v té Elektrárně Ledvice je průměrná mzda pouhých čtyřicet pět tisíc korun, co to je že, maličkost! Je to o něco víc, než minimální mzda, ale samozřejmě že takový výsledek už má jenom jedna fabrika v republice a to je Philip Morris v Kutné Hoře, tabáková firma, také pětačtyřicet tisíc měsíčního platu.

Takže skončil bych tím, že problémů v každém městě je hodně a v každém městě jsou ty problémy jiné. Někdy je problém nezaměstnanost, někdy doprava, někdy sociálně vyloučené lokality, ale buďte rádi, že nemáte ten problém, který má Ústí nad Labem, buďte rádi, že žijete v krásném městě a dovolte mi, abych před vašimi otázkami vám všem popřál radost ze života.

Děkuji za pozornost.

Miloš Zeman, prezident republiky, Kadaň, 9. prosince 2015

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…