Prezident Zeman: Hlava státu má sice malé kompetence, ale může se někde přimluvit a něco ovlivnit

12.05.2017 9:40

Projev prezidenta republiky při tiskové konferenci k ukončení návštěvy Libereckého kraje:

Prezident Zeman: Hlava státu má sice malé kompetence, ale může se někde přimluvit a něco ovlivnit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane hejtmane, dámy a pánové,

především bych rád poděkoval panu hejtmanovi a jeho týmu za skvělou organizaci své již čtvrté návštěvy Libereckého kraje. 

Jsem rád, že se tento kraj proměňuje k lepšímu. Klesá v něm nezaměstnanost, roste v něm reálná mzda o více než čtyři procenta v minulém roce, a co bych zvlášť ocenil, v Libereckém kraji klesla kriminalita o sedmnáct procent, což je nejvíce ze všech krajů České republiky. Myslím si, že i když tady s námi není, za to patří poděkování řediteli krajské policie panu plukovníku Husákovi.

Pokud jde o jednotlivé návštěvy, nejvíce mě zaujalo setkání s asi dvaceti, nebo dvaceti pěti představiteli sklářských firem. Jsem rád, že sklářský průmysl se zdvihnul ze dna, na kterém byl ještě před několika lety, a chtěl bych ocenit například firmu Preciosa, jejímuž šéfovi, panu Karlovi, jsem nedávno udělil státní vyznamenání. 

A právě pan Karl na tom našem večerním setkání přišel s námětem, který byl mimořádně zajímavý, a to, aby se vytvořil Crystal Valley, prosím, nezaměňovat se Silicon Valley, jako pás měst, v nichž je rozvinutý sklářský průmysl. Patrně s hlavním městem tohoto pásu v Železném Brodě. A protože prezident republiky má sice poměrně malé kompetence, ale může se někde přimluvit a něco ovlivnit, tak jsme mluvili o tom, že v souvislosti s mojí návštěvou Číny je zapotřebí, protože tam se mnou jede velmi početná podnikatelská delegace ve dvou letadlech, podpořit české exportéry v oblasti nejen skla, ale také skla. 

Ale co je možná ještě důležitější, dosáhnout takového turistického ruchu, kdy bohatí čínští turisté budou kupovat tady české sklářské výrobky. A protože počet čínských turistů v České republice se jenom za poslední rok zvýšil dvojnásobně na tři sta tisíc osob a byly otevřeny čtyři, ne tři, ale připravuje se čtvrtá, tedy v budoucnosti čtyři letecké linky, tak, jak jsem vždy říkal i na setkáních s občany, tak čínský turista zaplatí za osobu a den dvakrát více než turista ruský, a to je co říci, ale na druhé straně cestuje rychle po Evropě a v každé zemi se zdrží jeden, dva, maximálně tři dny. Takže je už zapotřebí, aby liberecký region jako jedno ze sídel cestovního ruchu a sklářského průmyslu se postaral o to, aby tyto a další zahraniční návštěvníky určitým způsobem stabilizoval. 

Mimochodem Doksy, kde teď jsme, tak jsou samozřejmě významnou rekreační oblastí, a to, co jsem řekl o nákupčích českého skla, platí samozřejmě i pro návštěvníky Doks a obecně návštěvníky dalších rekreačních částí Libereckého kraje.

Zážitky byly samozřejmě krásné a zajímavé. Byli jsme ve Svijanech, a já bych chtěl ocenit opravu svijanského zámku současně s vybudováním pivovaru, a myslím si, že šéf svijanského pivovaru si zaslouží stejné ocenění, jako dostal Jiří Boček, šéf Budvaru, v minulém roce. Mimochodem ten zámek byl opraven za tři roky, takže výklady o tom, že to nejde, bych ponechal těm, kdo to neumí.

Mimochodem, pane hejtmane, Vy jste sám ocenil takzvané „Kladivo na hejtmany“, což je materiál Státního památkového ústavu, a jsem rád, že právě toto „Kladivo na hejtmany“, dnes jsem Vám předal druhou verzi, inspirovalo některé pracovníky Krajského úřadu včetně Vás, aby urychlili opravu některých opomíjených kulturních památek.

Chtěl bych samozřejmě poděkovat i všem občanům, kteří v hojném počtu přišli na náměstí měst Libereckého kraje, nejvyšší účast, přes tisíc osob, byla asi v Železném Brodě. Trochu lituji, že názoroví oponenti až na výjimky pouze mlčeli a třímali červené karty. Nebylo jich příliš mnoho, lituji, že mezi nimi byly i děti, protože děti by se do této kauzy zaplétat neměly.

A zcela závěrem, až budete odcházet z této místnosti, nezapomeňte navštívit Ringoland, neboť můj přítel František Ringo Čech zde má, nechci říci muzeum, ale jakousi rozšířenou výstavní síň, a jsou tam krásné obrazy, které vám vřele, opravdu vřele, doporučuji. Máte to hned za rohem, nemusíte chodit daleko.

Děkuji vám za vaši pozornost a samozřejmě jsem přesvědčen, že všechny vaše následující otázky se budou týkat výlučně problematiky Libereckého kraje, ale kdyby tomu náhodou tak nebylo, tak samozřejmě jsem připraven odpovědět i na otázky, které se týkají jiných krajů.

Děkuji vám za vaši pozornost.

Miloš Zeman, prezident republiky, Doksy, 11. května 2017

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…