Prezident Zeman: I když se říká, že v politice neexistuje přátelství, my dva můžeme potvrdit, že jsou i čestné výjimky

12.04.2016 9:40

Projev prezidenta republiky při setkání s tiskem u příležitosti návštěvy prezidenta Rakouské republiky:

Prezident Zeman: I když se říká, že v politice neexistuje přátelství, my dva můžeme potvrdit, že jsou i čestné výjimky
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Dámy a pánové,

většinou vítám své hosty s radostí, pouze dnes vítám Heinze Fischera se smutkem, protože mu končí druhé funkční období a v souladu s rakouskou ústavou už nemůže znovu kandidovat, i když bych si to velice přál. Ale vždy bude v České republice vítán jako její dobrý přítel, a i když se říká, že v politice neexistuje přátelství, my dva můžeme potvrdit, že jsou i čestné výjimky, protože se známe už dvacet let, možná o něco víc.

Dovolte mi, abych se jenom velmi stručně dotknul témat, o nichž jsme diskutovali. Česká a rakouská ekonomika jsou hluboce prorostlé, a je to tak dobře. V České republice působí zhruba tři tisíce rakouských firem, v Rakousku naopak působí asi tak tři sta českých firem. Diskutujeme při našich setkáních, to je téměř věčné téma, Heinzi, o spojení Brna s Vídní a o spojení Budějovic s Lincem, a vždycky, pane ministře dopravy, když už jsme ujišťování, že je to na dobré cestě, tak přijde Evropská komise z Bruselu a vymyslí si nějaký nový nesmysl, v tomto případě tak zvanou novou EIU, která povede k dalšímu odkladu dopravních staveb. Ale za to my dva prezidenti opravdu nemůžeme.

S Heinzem Fischerem jsme diskutovali výsledky jeho nedávné návštěvy v Ruské federaci a setkání s prezidentem Putinem, máme velmi shodný, to jest pochybovačný postoj k nedávné dohodě mezi Evropskou unií a Tureckem. Dotkli jsme se rovněž migrační krize a celé řady dalších témat. Vím, že například obě země podporují tak zvanou Tobinovu daň, to znamená daň z finančních transakcí, ale to už by bylo na dvouhodinové úvodní slovo, a to byste tady asi ani nevydrželi.

Dovolte mi tedy, abych konstatoval, že poprvé se v lánském zámku na počest vzácného hosta konala vojenská přehlídka, poprvé zde zazněl Radeckého marš, a mimochodem Radecký byl český vojevůdce, aby bylo jasno, a myslím si, že i těch dvacet jedna dělových salv, které byly vypáleny na počest prezidenta Fischera, svědčí o nikoli dobrých, ale skvělých vztazích mezi námi.

Děkuji vám za pozornost.

Miloš Zeman, prezident republiky, Lány, 11. dubna 2016

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…