Prezident Zeman: I politik musí umět házet lopatou

21.05.2016 13:17

Projev prezidenta republiky při sázení památného stromu v Čechách pod Kosířem.

Prezident Zeman: I politik musí umět házet lopatou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane hejtmane, vážený pane starosto, vážený pane kasteláne, dámy a pánové,

vozím s sebou knihu, která se jmenuje, nebo která se nazývá, „Kladivo na hejtmany“. Tuto knihu vydal na moji žádost Národní památkový ústav a po jednotlivých krajích je tam seznam chátrajících kulturních památek. Já vždy každému hejtmanovi říkám, když už jste nebyli schopni postavit jedinou moderní budovu a stavíte jenom takové ty šedivé polo-panelákové krabice, tak alespoň uchovávejte krajinotvorné prvky, které vytvořili naši předci. Já bych chtěl panu hejtmanovi i celému Olomouckému kraji poděkovat, že se o tento zámek skutečně stará a investuje do něj desítky a desítky milionů korun. 

Závěrem bych mu rád připomněl, že je také zámek v Tovačově, který sice kraji přímo nepatří, ale kraj a hejtman, jak známo, jsou odpovědni za všecko a ten zámek v Tovačově je v poněkud horším stavu než tento krásný zámek, kde už zbývá jenom málo dodělat, aby se stal ozdobou nejen vaší obce, ale celého kraje. 

Závěrem bych přešel ke svému oblíbenému sportu, který se jmenuje sázení stromů. Obohacuji lánský park stromy, které mně někdo věnuje, a preferuji jistou dlouhověkost těchto stromů. Začal jsem sekvojí, nikoli kalifornskou sekvojí, ale čínským Sekvojovcem obrovským. Předpokládám, že zase nějaký pitomý novinář z toho bude vyvozovat, že jsem čínský agent, ale tento strom se stejně jako kalifornská sekvoj dožívá dvou tisíc let. Pak mně ministryně Valachová věnovala borovici, o které tvrdí, že se dožívá čtyř tisíc let. Já sice takovou borovici neznám, ale já si počkám, a až se toho dožiju, tak si to zkontroluju. 

Pak jsem dostal krásnou českou lípu, o které vím, že průměrný věk dožití je čtyři sta let, a teď Jerlín japonský, kde je průměrný věk dožití dvě stě let. To bych mohl i stihnout, jestli medicína trochu pokročí. Lidé už se dožívají stovky, Jerlín taky vypadá zdravě a já jsem si o něm přečetl, že má dvě vlastnosti. Jedna je pozitivní a druhá negativní. Některé jeho součásti způsobují nevolnost, jiné, ať jsou to listy nebo plody, naopak léčí cévy, snižují hladinu cholesterolu a mají i některé další zázračné účinky. Přeji tedy tomuto stromu, aby z něho nikdo neměl nevolnost a aby přinášel lidem úlevu v bolestech.

Děkuji vám za pozornost a teď se dáme do práce. I politik musí umět házet lopatou.

Miloš Zeman, prezident republiky, Čechy pod Kosířem, 20. května 2016

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…