Prezident Zeman: I tady na krkonošském hřebenu uvidíte asijsky vypadající typy, kterých se nemusíte bát. Nejsou to islámští teroristé

01.04.2016 19:05

Projev prezidenta republiky při setkání s občany Vrchlabí:

Prezident Zeman: I tady na krkonošském hřebenu uvidíte asijsky vypadající typy, kterých se nemusíte bát. Nejsou to islámští teroristé
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane hejtmane, vážený pane starosto, dámy a pánové,

především vám chci poděkovat, že jste i v takovém počasí přišli. Toto je minerálka, nikoli slivovice, ale hodil by se grog. Ale dali jste mně jenom minerálku, pane starosto, já si to budu pamatovat.

Nemá smysl, abych mluvil dlouho, protože jezdím za vámi, abych slyšel vaše názory, abych odpovídal na vaše otázky, a čím déle politik mluví, tím méně času je pro diskusi. Proto mně dovolte jenom dvě úvodní poznámky.

Když kamkoli politik přijede, tak má říci, co pro to město buď udělal, anebo se alespoň chystá udělat. Samozřejmě v rozsahu svých kompetencí. A protože pan hejtman už zmiňoval tu čínskou návštěvu, tak před několika málo dny byly uzavřeny dohody, které se Vrchlabí, a samozřejmě ne jenom Vrchlabí, týkají.

Tou první dohodou je dohoda, která zvyšuje export českých škodovek na čínský trh. Vy asi víte, že už teď Škoda, nejvíce ze všech zemí světa, vyváží do Číny, a tato dohoda znamená šedesát miliard během pěti let, kde díly se budou vyrábět tady a montovat, to je to SUV, v Číně. Co to konkrétně znamená, je jasné. Tady je poměrně nízká nezaměstnanost, asi pět procent, a to ještě do toho počítám lidi, kteří nechtějí dělat, a takovým lidem by se podle mého názoru neměly vyplácet sociální dávky, ale na druhé straně jsou tady lidé, kteří by samozřejmě potřebovali nějakou korunu navíc, a teď je tady zajímavá situace, že zaměstnavatelé se o tyto lidi přetahují. A aby je přetáhli, nebo aby je neztratili, no tak v takovém případě musí zvýšit mzdy. Takže ten dopad ani tak není na nezaměstnanost, ale je na zvýšení životní úrovně, a to samozřejmě každého potěší.

Druhá a poslední věc se týká turistiky. Už dnes přijíždí do České republiky asi tři sta tisíc čínských turistů ročně. Mají tu výhodu, že utratí nejvíc, třikrát víc než Rusové, a mají tu nevýhodu, že na rozdíl od Rusů se v každé zemi zdrží jen několik málo dní a že cestují po celé Evropě. A protože brána do Krkonoš samozřejmě vyžaduje, aby se rozvíjel i turistický ruch, tak jsem vás chtěl informovat, že se podařilo dohodnout tři konkrétní letecké linky, Praha - Peking, Praha - Šanghaj a Praha - Čcheng-tu, protože lidé se sem asi nebudou dopravovat na velbloudech a i vlakem by to bylo dlouhé, no a to znamená, že i tady na vrchlabském náměstí a na krkonošském hřebenu uvidíte asijsky vypadající typy, kterých se nemusíte bát. Nejsou to islámští teroristé.

A to je asi tak všechno, co jsem vám chtěl úvodem říci, aby bylo více času na to, že si spolu budeme povídat. Takže teď asi poprosím moderátora, poprosím ty, kdo mají mikrofon, a poprosím ty, kdo se chtějí na něco zeptat, aby se protlačili do předních řad, aby se za nimi ti, kdo mají mikrofon, nemuseli daleko dostávat.

Ještě jednou vám děkuji, že jste přišli, a modlím se, aby nezačalo pršet, protože v takovém případě jsme proti vám v nespravedlivé výhodě, nad námi je totiž střecha.

Miloš Zeman, prezident republiky, Vrchlabí, 1. dubna 2016

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.