Prezident Zeman: Jak říká básník Vítězslav Nezval v Manon Lescaut, děj se osude...

25.02.2016 12:31

Projev prezidenta republiky při setkání se zastupiteli Libereckého kraje

Prezident Zeman: Jak říká básník Vítězslav Nezval v Manon Lescaut, děj se osude...
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane hejtmane, milý Martine, vážení členové krajského zastupitelstva, vážené paní starostky a vážení páni starostové.

Jsem rád, že jsem opět v Libereckém kraji, a chtěl bych hejtmanovi Půtovi poděkovat za splnění slibu, který mi dal před rokem, a sice za výstavbu hospice svaté Zdislavy, protože, jak víte, kudy jezdím či chodím, tak propaguji hospice, protože si říkám, že člověk by měl umírat důstojně. A některé způsoby nemocničního umírání příliš důstojné nejsou. No a hospic byl postaven během jediného roku. Já jsem měl tu čest ho otevírat v lednu tohoto roku, takže se vidíme s panem hejtmanem vlastně po jednom a půl měsíci. Byl otevřen a už přijal první klienty.

Myslím si, že to byla jedna z největších investičních akcí Libereckého kraje, a chtěl bych za to ještě jednou poděkovat. A protože se říká, podej čertu prst a on bude chtít celou ruku, tak jsem sdělil panu hejtmanovi, že s sebou vozím seznam chátrajících kulturních památek, který zpracoval Národní památkový ústav, a každému hejtmanovi říkám, jak je možné, že se nestaráte o tu či onu památku. V Libereckém kraji uvedu jenom jeden příklad, a to jsou Zákupy. Myslím si, že většina z vás ví, o čem mluvím.

Setkáváme se v tomto složení naposled, protože na podzim budou krajské volby, jejichž termín zřejmě vypíšu na říjen, stejně tak jako při uplynulých krajských volbách, a chtěl bych proto poděkovat celému vedení Libereckého kraje a osobně panu hejtmanovi za vykonanou práci, protože nejenom ten hospic, ale i řada dalších investic za nimi zůstane. A člověk má vždycky dobrý pocit, když se ohlédne a něco za ním konkrétního je.

Nechci tady vést žádnou volební nebo předvolební propagandu, to ani prezidentovi republiky nepřísluší. Nicméně rád bych bez jakékoli souvislosti s Martinem Půtou vzpomněl na to, že mě v pondělí na její žádost navštívila nynější eurokomisařka Věra Jourová a já jsem si při této příležitosti vzpomněl na kauzu Budišov. A to byla kauza, kde Věra Jourová byla ve vyšetřovací vazbě, pak tedy vysoudila nějakou náhradu a nakonec se stala eurokomisařkou, protože se ukázalo, že člověk, který ji obvinil, jistý advokát jménem Řičář, byl ve skutečnosti strůjcem onoho budišovského podvodu. Možná, že někteří z vás si na kauzu ještě vzpomenou.

A od té doby chovám jistou nedůvěru účelovým obviněním, která mohou mít politický nebo ekonomický podtext, a zatímco dříve jsem zastával zásadu, že při každém obvinění je člověka potřeba zavřít, tak kauza Budišov mě přesvědčila o změně názoru a k návratu k tradiční starořímské zásadě, to jest presumpci neviny, nikoli presumpci viny. Ale jak jsem už poznamenal, nemá to opravdu, ale opravdu žádnou souvislost s panem hejtmanem Martinem Půtou, byla to prostě taková vzpomínka vyvolaná návštěvou Věry Jourové.

A na závěr bych vám chtěl říci, že si velmi vážím práce všech, u nichž se dá spolu s husity říci, že jsou lidé polem pracující, protože je to práce nevděčná. Chtěl bych přítomným starostům, pokud jsem to nestihl učinit již dříve, s dvouletým zpožděním blahopřát k jejich zvolení a současně jim vyslovit upřímnou soustrast, protože ve své práci si musí zvyknout na to, že budou-li mít úspěch, je to úspěch celého týmu, budou-li mít neúspěch, může za to pouze a jedině starosta. Takže blahopřání a kondolence současně. A přeji všem starostům úspěch. Přeji starostovi Chrastavy, který je, doufám, také přítomen, aby se vyřešil problém s česko-polskou hranicí. Doufám, pane starosto, že jste dostal moji odpověď, protože na každý podnět se má odpovídat a ne mlčet. A až se setkáme za rok znova, tak co my víme, možná že se setkáme ve velmi, velmi podobné sestavě. Ale, jak říká básník Vítězslav Nezval v Manon Lescaut, děj se osude.

Děkuji vám za pozornost.

Miloš Zeman, prezident České republiky, Liberec, 24. února 2016

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…