Prezident Zeman: Jako starý zbrojnoš české politiky vzpomínám, jaké úsilí stálo prosazení krajů

15.02.2017 11:23

Projev prezidenta republiky při přijetí hejtmanů krajů

Prezident Zeman: Jako starý zbrojnoš české politiky vzpomínám, jaké úsilí stálo prosazení krajů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážená paní hejtmanko, vážená paní primátorko, vážení páni hejtmani,

děkuji, že jste přišli. Naše setkání byla v minulosti pravidelná, a věřím, že tomu tak bude i v budoucnosti, a hned úvodem si vás dovolím pozvat do Lán, protože jsem od vás minule dostal čtrnáct lamp, které jsme rozsvítili, a když v podvečer posedíme v lánském parku, tak se nám bude u tohoto vašeho krásného daru dobře diskutovat.

Doufám, že tentokrát přijde i paní primátorka, kterou minule štípla vosa, dokumentovala to fotografií oteklé nohy, a chtěl bych ji upozornit, že v lánském zámku máme docela dobrou lékárničku.

A protože si vzpomínám, jako starý zbrojnoš české politiky, kolik úsilí stálo prosazení principu krajské samosprávy, tak jsem o to vděčnější, že tento princip funguje.

Myslím si, že až si sedneme po spáchání rodinné fotografie vedle, tak budeme diskutovat o celé řadě věcí. Já bych úvodem otevřel jenom jedno jediné téma. Všichni hejtmani si mi stěžují, že nemají dost peněz na opravy silnic druhé a třetí třídy, o dálnicích nemluvě. A Karla Šlechtová mi zase říká, že tady bez užitku leží dvacet sedm miliard korun z Integrovaného operačního programu, zatímco kraje tyto peníze odmítají a chtějí čerpat pouze ze Státního fondu dopravní infrastruktury, a protože jeden z úkolů prezidenta je zprostředkovat komunikaci mezi vládou a hejtmany, tak Karlu Šlechtovou rád pozvu na ono letní zasedání v lánském parku, abychom si tyto věci společně vyjasnili.

Závěrem vám chci blahopřát. Blahopřát těm, kdo byli zvoleni poznovu, blahopřát těm, kdo jsou tak trochu nováčci, i když jsem říkal panu hejtmanovi Čunkovi, že my dva jsme staří zbrojnoši české politiky, takže za nováčky nás nelze považovat.

Přeji vám ve vaší práci úspěch a nenechte se otrávit zejména pomluvami českých novinářů, jak říkal můj předchůdce, největšími nepřáteli lidstva.

Děkuji vám za vaši pozornost.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…