Prezident Zeman: Jediný způsob, jak přimět podnikatele, aby zvyšovali mzdy, je právě konkurence

03.11.2015 14:11

Projev prezidenta republiky při setkání s krajskými zastupiteli Pardubického kraje

Prezident Zeman: Jediný způsob, jak přimět podnikatele, aby zvyšovali mzdy, je právě konkurence
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman během návštěvy Pardubického kraje

Vážený pane hejtmane, dámy a pánové,

protože je návštěva Pardubického kraje velmi pravděpodobně poslední před krajskými volbami, dovolte mi, abych úvodem poděkoval za práci, kterou vykonalo vedení kraje v uplynulém období. Já jsem původní profesí ekonom, nikoli pouze prognostik, a tak jsem sledoval ekonomické výsledky kraje. Jsem rád, že kraj hospodaří s rozpočtovým přebytkem, ale ještě raději jsem, že rostou výdaje na investiční výstavbu, protože právě tyto výdaje, jak víte, zajišťují dlouhodobou budoucnost kraje.

Pokud jde o tu investici ve Svitavách, o které se zmínil pan hejtman a která má přinést až tisíc pracovních míst, tak jsem si všiml, že dosavadní podnikatelé ve Svitavách si stěžují na to, že jim tato investice odláká pracovníky, a já jsem se zaradoval, protože jediný způsob, jak přimět podnikatele, aby zvyšovali mzdy, je právě to, že budou mít konkurenci u toho podniku, který bude nabízet mzdy vyšší.

Chtěl bych ale poděkovat i opozici, protože opozice je ostruha zaťatá do boku koně, která nutí vládní koalici ke zvýšení výkonu. Ovšem pouze tehdy, je-li to opozice, která předkládá vlastní pozitivní alternativy, případně argumentačně kritizuje návrhy té vládnoucí koalice. Zatímco opozice, která je jalová, se vyžívá v obstrukcích a v tom, že se někdy ptám, za co poslanci berou své platy, když počet přestávek v jednáních Poslanecké sněmovny je už pomalu vyšší než počet hodin, které poslanci věnují svému jednání. A právě tady vidím rozdíl mezi krajským zastupitelstvím na jedné straně a parlamentem, zejména pak Poslaneckou sněmovnou, na straně druhé. Myslím si, že krajská zastupitelstva jsou daleko věcnější, že většinou absentují nebo nepřevládají osobní útoky a že jde o argumentovanou diskuzi srovnávající různé alternativy směřující k témuž cíli. Tolik úvodem.

Samozřejmě jsem si prostudoval dostupná data o Pardubickém kraji. Samozřejmě, že vím, že stále jste na jedenáctém místě, pokud jde o průměrnou mzdu, což není dobře. A právě proto jsem zmiňoval Svitavský příklad jako jeden z nástrojů, jak ty mzdy v podnikatelském sektoru zvyšovat. Že rostou mzdy ve veřejném sektoru, mě naplňuje rozpornými pocity. Samozřejmě vítám zvýšení mezd policistů, hasičů, zdravotníků, učitelů nebo vojáků. A máme už pomalu sto tisíc státních úředníků a tento počet neustále bobtná, a nejsem si tak zcela jist, zda zvyšováním mezd této profesní kategorie je úplně v pořádku.

Další problém, který zde vidím, a tím bych pomalu končil, je to, že Pardubický kraj má určité manko v bytové výstavbě a pan hejtman to jistě ví. Ten pokles v bytové výstavbě by samozřejmě, za jinak stejných okolností, vedl k odlivu obyvatel. To nikdy není dobře, zejména, kdyby šlo především o mladé produktivní síly. A já zakončím svoje vystoupení vzpomínkou pořád ještě důchodce na město Lanškroun, kde mě ukázali tři domy postavené jako startovací byty z tehdejší dotace vlády, a v těch bytech žili, a doufám, že dosud žijí, mladé rodiny. Ty malometrážní byty samozřejmě nejsou žádný luxus, proto se jim říkalo startovací byty, ale mít střechu nad hlavou a mít slušné, nikoli luxusní, bydlení bylo něčím, co mě naplnilo hrdostí, protože jsem si říkal: „Chlape, alespoň něco za tebou konkrétního zůstalo." A pro nás všechny platí a platí to na konci funkčního období tohoto zastupitelstva, aby každý z Vás měl čisté svědomí, dokázal se za sebe ohlédnout a říkat: „Tak tohle za mnou zůstalo." Ať je to opravená silnice, postavený dům, škola, domov důchodců.

A čím jiným bych skončil, milý pane hejtmane, než konstatováním, že Pardubický kraj má pouze jeden jediný hospic, a to v Chrudimi, což je sice hezké, ale na ten velký a krásný kraj by se hodily minimálně dva hospice, a to nemluvím o mobilních hospicích. Protože všichni jednou umřeme a nikdy nemáme jistotu, že nás naše rodiny neopustí a že nás neodloží do LDNky jako nepotřebnou a vyřazenou ledničku. A hospice jsou právě od toho, aby tam byl někdo, kdo nás pohladí, setře pot z čela, usměje se na nás, vezme Vás za ruku a podá Vám léky tišící bolest. Takže, pane hejtmane, až přijedu příští rok, tak kdybych mohl poklepat na základní kámen druhého hospice v Pardubickém kraji, tak bych to považoval za další důkaz toho, že vedení Pardubického kraje pracuje dobře.

Děkuji Vám za Vaši pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice