Prezident Zeman: Každý, kdo se účastnil soutěže „Vesnice roku 2015", je svým způsobem vítězem

20.01.2016 21:00

Pozdrav prezidenta republiky při přijetí starostů vítězných obcí „Vesnice roku 2015"

Prezident Zeman: Každý, kdo se účastnil soutěže „Vesnice roku 2015", je svým způsobem vítězem
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážená paní ministryně, milá Karlo, vážený pane náměstku, dámy a pánové,

rád bych vás přivítal na Pražském hradě při příležitosti setkání s vámi - starosty vítězných obcí „Vesnice roku 2015". Rád bych řekl, že každý, kdo se účastnil této soutěže, je svým způsobem vítězem. Nicméně přesto bych chtěl zvláště blahopřát obci Krásná v Karlovarském kraji. Obec, která se takto jmenuje, musí zvítězit a dále samozřejmě obci Vysočina, která obsadila druhé místo. A mimochodem, dlouho radím hejtmanovi Pardubického kraje Martinu Netolickému, aby se vzdal té části tohoto kraje, která organicky spadá k Vysočině, viď Františku, například Poličky, mimo jiné i obce Vysočina, a za to by si mohl vzít část Královehradeckého kraje. Bohužel už nežijeme v době stalinských územních přesunů a tyto změny by museli být odsouhlaseny krajskými zastupitelstvy, což by v případě mého návrhu asi udělal opravdu jenom kraj Vysočina.

Závěrem bych chtěl říci, že na základě podmětu Svazu měst a obcí, bych se velmi přimlouval za to, aby obce, zejména obce menšího rozsahu, úzce spolupracovaly při vytváření, nevím jak to nazvat, uzemní jednotky nebo jakkoli jinak, protože jsou to společné projekty v oblasti cestovního ruchu, ochrany životního prostředí, dopravní infrastruktury a další, které vyžadují soustředěné úsilí jednotlivých obcí. Tato tradice již existuje ve Francii, existuje v Rakousku a není důvod, proč by neměla existovat i u nás.

Takže zcela závěrem. Protože jsem deset let žil v obci, která měla dvanáct set obyvatel, a bylo mě tam dobře a dalších deset let jsem žil v paneláku, kde se lidé neznali ani na patře, natož v domě, chtěl bych všem, kdo žijí na venkově, upřímně blahopřát ke krásnému, pohodlnému, i když ne vždy příjemnému životu. Ať se vám daří a ještě jednou všechno nejlepší do nového roku.  

Miloš Zeman, prezident republiky, Pražský hrad, 20. ledna 2015

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.