Prezident Zeman: Každý soudce by neměl pískat, jak ho napadne

19.01.2017 17:38

Projev prezidenta republiky při jmenování nových soudců:

Prezident Zeman: Každý soudce by neměl pískat, jak ho napadne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane ministře spravedlnosti, vážený pane předsedo Krajského soudu v Praze, vážené paní soudkyně a vážení páni soudci,

minule jsme se zamýšleli nad tím, jak naše soudy pomalu pracují a jak vysoký mají podíl nevyřízených kauz. Jsem rád, že od této doby došlo k výraznému pokroku, a chtěl bych naší justici blahopřát.

Na druhé straně stále ještě trpíme jistou netransparentností naší justice při rozhodování jednotlivých soudů. Kdysi jako právní laik jsem se ptal jedné z vysokých představitelek našeho soudnictví, co soudí o sjednocení judikatury. Odpověděla mi, že tomu tak nemá být, neboť každý soudce rozhoduje podle vlastního vědomí a svědomí. Nicméně, zdá se mi, že podobně, jako potřebujeme jednotná dopravní pravidla, ale také například jednotná sportovní pravidla, aby každý soudce nepískal, jak ho napadne, a tato pravidla dodržoval, tak potřebujeme, aby i vaše rozhodování bylo průhledné a předvídatelné. 

Někdy i my, právní laici, stojíme v němém úžasu před některými rozhodnutími, jako například teď, pane ministře, v kauze Rath. A skoro se mi zdá, aniž bych se vměšoval do soudního rozhodnutí, že když u někoho najdeme v krabici od vína šest nebo sedm milionů korun, jsou diskuse o jeho vině či nevině poněkud nepatřičné, ale znovu opakuji, jsem laik a ani prezident republiky nemá právo vměšovat se do rozhodnutí soudu.

Proto bych vám pouze popřál, aby vaše rozhodnutí, která nyní jako soudci budete přijímat, byla předvídatelná, byla průhledná a aby o vás nikdo nenatočil hru, která by se jmenovala „Ivánku, kamaráde“.

Miloš Zeman, prezident republiky, Pražský hrad, 18. ledna 2017

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.