Prezident Zeman: Nelze vyloučit riziko, že se obnoví balkánská migrační trasa

30.11.2016 11:19

Projev prezidenta republiky při setkání s tiskem u příležitosti návštěvy srbského prezidenta v ČR:

Prezident Zeman: Nelze vyloučit riziko, že se obnoví balkánská migrační trasa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Dámy a pánové,

jsem velmi rád, že jsem pana prezidenta Nikoliće mohl přivítat v Praze a oplatit mu tak svoji návštěvu Srbska. 

Naše diskuze byla, jako vždy, velmi přátelská, a dotkla se jak otázek bilaterární spolupráce, tak mezinárodní situace. Kromě již podepsané dohody o spolupráci v oblasti školství, kultury a sportu, probíhají intenzivní jednání o ekonomické spolupráci, například o investicích v oblasti energetiky nebo dopravní infrastruktury, ale také jednání o spolupráci vojenské a policejní, protože, jak víte, v tom se oba shodujeme, nelze vyloučit riziko, že se obnoví balkánská migrační trasa, a v takovém případě Česká republika velmi ráda pomůže v této oblasti srbské straně, protože máme společný zájem na ochraně evropských hranic. 

Plně podporujeme členství Srbska v Evropské unii. Jsem rád, že od roku 2009 má Srbsko bezvízový styk se zeměmi Evropské unie. Věřím, že jednání budou úspěšně pokračovat a plně chápeme pozici Srbska, které se snaží udržovat přátelské vztahy se všemi velkými zeměmi a neuchyluje se k nejrůznějším sankčním mechanizmům, třebaže mu to někdy činí potíže. 

Pane prezidente, chtěl bych říci, že v tom tak trochu navazujete na Charlese de Gaullea , který měl rovněž politiku všech azimutů. A myslím si, že taková politika má zejména dnes po amerických prezidentských volbách daleko větší šanci na úspěch, než měla dosud.

Miloš Zeman, prezident republiky, Pražský hrad, 29. listopadu 2016

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…