Prezident Zeman: Podporuji migraci, nikoli ale muslimskou

21.04.2016 7:25

Projev prezidenta republiky na tiskové konferenci k ukončení návštěvy Středočeského kraje:

Prezident Zeman: Podporuji migraci, nikoli ale muslimskou
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane hejtmane, dámy a pánové,

pan hejtman už téměř vyčerpal tematiky, jimiž jsme se zabývali při mé návštěvě v kraji. Je to standartní struktura, že se setkávám se zastupiteli, občany, podnikateli, osobnostmi kraje a přece jenom tady bylo něco nového. A to nové, to nebyla otázka dopravní infrastruktury. Ta se objevuje u všech krajů. Tady byla hlavním tématem, kromě dokončení Pražského okruhu, dálnice D3. Já jsem si vyžádal od Ředitelství silnic a dálnic harmonogram této stavby a zjistil jsem, že má být dokončena v roce dva tisíce dvacet osm, pokud samozřejmě nedojde k dalším byrokratickým překážkám typu nové EIA ze strany Bruselu.

Ale co tady bylo skutečně nového a co se projevilo především na debatě s podnikateli, to bylo to, čemu se v ekonomické teorii říká pozitivní sentiment. Prostě minimálně podnikatelé, ne-li široká veřejnost, začala věřit tomu, že ekonomika opravdu šlape a šlape relativně dlouhodobě.

Já bych byl sice v tom hodnocení trochu opatrnější. Víte, že ministerstvo financí odhaduje na příští rok zpomalení ekonomického růstu na dvě a půl procenta, ale i tak je to velice slušné číslo a souhlasím s názorem, že je zapotřebí přistoupit ke zvyšování mezd, protože k čemu je vám ekonomický růst, když není doprovázen i růstem životní úrovně. V této souvislosti plně podporuji požadavky odborů na růst mezd, ale ona ta situace má ještě jedno paradoxní vyústění. Protože je nedostatek pracovních sil a to jak kvalifikovaných, tak nekvalifikovaných, tak si podnikatelé vzájemně tyto pracovní síly přetahují. Já tomu říkám mzdový kanibalismus. A to samozřejmě vede k růstu mezd, protože když chcete získat nového nebo udržet dosavadního pracovníka, tak logicky mu musíte zvýšit mzdu. A to i tehdy když tlak odborů není příliš intenzivní. Takže to je věc, která má dvě konsekvence. 

Ta první, podporuji migraci, nikoli muslimskou migraci, z důvodu neslučitelnosti kultur, ale migraci například z Ukrajiny, ale i z Ruska, Běloruska, Srbska, případně dalších podobných států, protože si myslím, že by mohla doplnit rezervoár pracovních sil v České republice.

A zatímco jsem pro růst minimální mzdy, snažím se přesvědčit zainteresované strany, aby nebyly zvyšovány a pokud možno dokonce byly snižovány některé sociální dávky a to v případě, když daný člověk odmítne nabízenou práci. Jinými slovy, nůžky mezi minimální mzdou na jedné straně a sociálními dávkami na straně druhé se mají rozevírat a to oběma směry. Jak vidíte, ten druhý požadavek samozřejmě je pro některé skupiny osob nepopulární, ale to mi vůbec nevadí.

Pan hejtman už mluvil o tom, že společnost je rozdělená podle různých názorových os. Jednou z nich je ta přehrada na Berounce, druhou je třeba ten tunel Praha – Beroun a tak dále a tak dále. Já se neustále divím těm, kdo říkají, že je špatně, když je společnost rozdělená. Společnost je samozřejmě rozdělená mimo jiné na Sparťany a Slavisty a představa, že přinutíte Sparťany, aby fandili Slavii nebo naopak, je představa velmi a velmi iluzorní. Važme si rozdílných názorů, nejen že to není nic špatného, ale naopak je to projev demokracie.

Samozřejmě bych chtěl poděkovat panu hejtmanovi za skvělou organizaci této návštěvy a pevně doufám, že stejně tak dobře proběhne i návštěva příští rok. Už jsme přijali i několik pozvání. Uvedl bych alespoň jedno, pozvání na návštěvu výrobny tradičních motocyklů Jawa, kde se podařilo zachránit skomírající výrobu a já si toho velice vážím.

Poslední dvě poznámky, abych nemluvil příliš dlouho, budou překračovat rámec Středočeského kraje. Jednak bych vám chtěl sdělit, že jsem se rozhodl vypsat termín krajských a tedy i senátních voleb na 14. a 15. října tohoto roku, samozřejmě s následným druhým kolem senátních voleb 21. a 22. října. 

Zadruhé bych vám chtěl s úlevou oznámit, že za poslední dva měsíce jsem přijal dohromady sedm hlav států, z toho šest prezidentů a marockého krále a že si teď udělám malý oraz, protože ty návštěvy byly sice velice zajímavé, ale také pracovně i z hlediska studia nejrůznějších podkladů poměrně náročné. Nedávno jsem si přečetl článek jednoho novináře o tom, že k Zemanovi na Hrad nikdo nejezdí a srdečně jsem se tomuto článku rozesmál. Předpokládám, že nyní od téhož novináře si přečtu pro změnu článek, že Zemana nikam nikdo nezve a myslím si, že ho časem překvapím.

Děkuji vám za vaši pozornost.

Miloš Zeman, prezident republiky, 20. dubna 2016, Jince

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…