Prezident Zeman: Politická prohlášení by měla zaznít jako výstřel z děla

10.03.2017 8:00

Projev prezidenta republiky při výročním koncertu „Můj čtvrtý rok s Vámi“

Prezident Zeman: Politická prohlášení by měla zaznít jako výstřel z děla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážení a milí přátelé,

je osm hodin patnáct minut, takže zpravodajské kreace v televizi skončily, a to je dobře. A nyní mně dovolte několik málo vět ke smyslu našeho dnešního setkání.

Můj předchůdce ve vedení sociální demokracie, jmenoval se Jiří Horák, říkal jednu větu, kterou jsem si velmi dobře zapamatoval. Ta věta zněla: „Politika nezná vděčnost." A já jsem celoživotním oponentem této věty. Proto jsem nesmírně rád, že jste tady, a proto bych chtěl říci, že jsem vám vděčný za vaši pomoc a podporu nejenom uplynulé čtyři roky, ale i před tím. A jako malé, nesmírně malé poděkování za tuto pomoc a podporu chci, abyste byli první, kdo budou slyšet moje rozhodnutí ve věci prezidentské kandidatury. Politická prohlášení by měla zaznít jako výstřel z děla.

Politická prohlášení by neměla být obalována verbální kaší. Proto vám oznamuji, že jsem se rozhodl znovu kandidovat na funkci prezidenta České republiky.

Milí přátelé, uvažoval jsem o tom, že toto prohlášení přece jenom doprovodím komentářem a nakonec jsem od toho ustoupil. Nejdříve jsem vás chtěl poprosit, abyste respektovali zítřejší tiskovou konferenci a nesdělovali novinářům, co na této tiskové konferenci zazní. I když Jiří Dienstbier starší prohlásil, že v Čechách se stejně všechno vykecá. Ale pak jsem si řekl, jste svobodní lidé a já nemám právo vámi manipulovat.

Pak, protože včera Senát konečně schválil zákon, který mně teď jde k podpisu o, řekněme peticích pro přímou volbu prezidenta, jsem chtěl promluvit o tom, jak sehnat tyto podpisy. A pak jsem si opět řekl, jste svobodní lidé a já nemám právo vámi manipulovat.

Proto vám chci závěrem říci jenom jednu provokaci. Provokaci, kterou sdílím celý svůj život. Přál bych si, abychom dalších pět let vyhráli v čele svobodných lidí s vlastním rozumem, vlastním svědomím a s vlastní sebeúctou.

Nepřál bych si, abychom byli poraženi těmi, kdo nedokáží říci svůj vlastní názor, zahalují se do politické korektnosti, která neznamená nic jiného než fráze a mají charisma láhve od okurek. Snažme se vážit svobody, včetně svobody těch, kdo mají jiný názor, než máme my. Nevažme si těch, kdo žádný názor nemají. A já pevně věřím, že svobodní lidé i tuto bitvu, která je před námi, vyhrají.

Děkuji vám za vaši pozornost. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…