Prezident Zeman: Praze je koalice tak flexibilní, že vlastně žádná neexistuje

10.03.2016 14:06

Projev prezidenta republiky při tiskové konferenci k ukončení návštěvy Karlovarského kraje

Prezident Zeman: Praze je koalice tak flexibilní, že vlastně žádná neexistuje
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane hejtmane, dámy a pánové,

pan hejtman vyčerpal téměř celý můj program, a protože se nechci opakovat, dovolte mi jenom několik zmínek, kterými pana hejtmana doplním.

Bylo samozřejmě velmi zajímavé setkání s osobnostmi kraje, velmi zajímavé setkání s podnikateli, s poslanci a senátory za Karlovarský kraj, přednáška na Ekonomické fakultě plzeňské univerzity v Chebu, návštěva některých průmyslových podniků a zajímavý byl i závěr této návštěvy, protože jsem se setkal v Chyších jednak s panem Váňou, žokejem, který dokázal překonávat překážky nejenom na koňské překážkové dráze, a chtěl bych poděkovat panu Lažanskému, majiteli tohoto zámku, který věnoval svoji energii, ale i svoje peníze na opravy tohoto klenotu. Já si vždy vzpomínám, když jsem četl životopis Karla Čapka, že v žádném pořádném životopise se nevynechávalo jeho poměrně krátké pobytí zde jako preceptora.

A myslím si, že ta tři témata on už, pan hejtman, dostatečně popsal. Vlastně je to tak trochu rozčleněno na kraj uhlí, to znamená Sokolovsko, kde se hledá substituce, až budou vytěženy uhelné zásoby, a kraj lázeňství, ten pověstný lázeňský trojúhelník, kde úsilí, aby celé tři lázně, tedy všechny tři lázně byly zapsány jako památka UNESCO, je velmi zásadní a velmi prospěšné.

Já nechci přeceňovat své intervence u jednotlivých ministrů, pravda je, že pan ministr Ťok mi slíbil, že R6 bude mít prioritu, tehdy to ještě byla R6, nyní se obratem ruky změnila na D6 a její dráha se prodloužila o čtyři a půl kilometru, jak již bylo řečeno.

Přivezl jsem s sebou, kromě již zmíněného kladiva na hejtmany, také od Ředitelství silnic a dálnic podrobný rozpis jednotlivých etap výstavby R6 včetně rozpočtu, což pokládám za důležité, protože bez uvedení konkrétní rozpočtované částky by to pořád bylo jen zbožné přání. Vím, že na území Středočeského kraje, tuším obchvatem Rýmařova, začíná výstavba R6, a doufám, že do roku 2025, kdy budeme stále ještě v plném mládí a v plné svěžesti, tato stavba dorazí až na hranice. Vzpomínám si, jakým tempem se stavěla D5 až do Rozvadova, a mám takový dojem, že terén se stává stále hornatějším, projekty stále náročnějšími a že ten rekord D5 se bohužel nepodaří překonat.

Závěrem bych rád poděkoval všem občanům, kteří v hojném počtu navštívili všechna setkání. Chtěl bych poděkovat zastupitelům, včetně krajských zastupitelů, tam jsem poděkoval jak současné, tak bývalé radě, současnému a bývalému hejtmanovi, protože Karlovarský kraj, jak víte, je jediným krajem, kde v průběhu funkčního období došlo k výměně koalice. Vy už, pane hejtmane, začínáte připomínat Prahu, ale pořád jste ještě o něco lepší, protože v Praze je koalice tak flexibilní, že vlastně žádná neexistuje.

Ještě jednou velice, velice děkuji panu hejtmanovi i jeho týmu za skvělou přípravu mé návštěvy. Za všechny nedostatky si odpovídám sám, a pokud jde o přednosti, jsou výlučně vaší věcí.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…